Tistim, ki potujejo v tujino, v bančnem združenju svetujejo, da je dobro razpolagati z več različnimi karticami. Pred potovanjem naj preverijo veljavnost kartice in razpoložljiv limit. V gneči je priporočljivo imeti torbico ali denarnico tesno ob sebi, v hotelskih sobah ali apartmajih pa uporabljati sefe.

Izgubo ali krajo kartice nemudoma prijavite

Če kljub temu pride do izgube ali kraje kartice, naj lastnik o tem takoj obvesti izdajatelja kartice. "Le tako bo vaša kartica blokirana in s tem zmanjšane možnosti zlorabe," pravijo v Združenju bank Slovenije ter svetujejo, naj se sum kraje kartice obvezno prijavi tudi najbližji policijski postaji. To velja tudi za tujino.

Pri plačevanju s kartico pa v bankah uporabnikom svetujejo, naj pred podpisom ali vnosom osebne PIN številke preverijo informacije tako na računu kot tudi na slipu ali POS terminalu. Kartice naj nikoli ne izpustijo iz svojega vidnega polja in naj nadzirajo celoten postopek plačevanja.

Pazite, da nihče ne vidi vaše PIN številke

Sicer pa naj bodo potrošniki v postopku plačevanja na prodajnem mestu ali dviga gotovine na bančnem avtomatu pozorni, da nihče ne vidi vtipkane osebne PIN številke. "Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne," še svetujejo v združenju bank.