"Vprašajmo se, kdo deli slovenski narod," je za POP TV dejal Rode. Po njegovem mnenju je komunistična partija najgloblje zarezala delitev med Slovenci. "Boj za Slovenijo je bil boj proti rdeči zvezdi, proti jugoslovanski armadi," je povedal.

"Ne vem, zakaj bi njene simbole gledali na proslavi slovenske državnosti in samostojnosti," je dodal.

"Partizanom so vsilili rdečo zvezdo," je menil. "Večina partizanov ni bila komunistov. Večina partizanov so bili verni slovenski fantje," je dodal.

Kot je dejal, bi želel, da ta simbol "sam po sebi izgine iz naše javnosti".

Predalič ne razume, zakaj nekateri vidijo probleme: Kuntner je povedal samo dejstva

Galerijo s petkove proslave si lahko ogledate tukaj.

SDS o oviranju osamosvojitve

V stranki SDS pa so na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim zapisali: "Poslanci LDS, danes zbrani v PS in t.i. Liberalni akademiji, so leta 1991 z vsemi sredstvi ovirali osamosvojitev."

V nekaterih parlamentarnih strankah so namreč izrazili kritično stališče do petkove proslave ob dnevu državnosti. V Pozitivni Sloveniji so menili, da je bil govor voditelja žaljiv do tistih, ki spoštujejo vrednote NOB, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa meni, da je vzpodbujal nestrpnost. Prvak SD Igor Lukšič je ocenil, da vlade, ki deluje izključevalno, ne potrebujemo. Koalicijska SLS pa meni, da se mora operativni organizator proslave zaradi izključitve praporov določenih veteranskih združenj opravičiti.

Hillary Clinton v imenu Obame in ZDA čestitala Sloveniji ob državnem prazniku