"Slovenija zagovarja demokratične vrednote in promovira svobodo ter človekove pravice, ki so dragocene našima državama, od Kosova do Afganistana in po svetu. V le dveh desetletjih je Slovenija postala trden partner v zvezi Nato in drugih mednarodnih organizacijah. Dajete pozitiven vzor za druge in izkušnje ter pomoč državam, ki želijo postati uspešne demokracije," je zapisala Clintonova. Zagotovila je, da so ZDA partner in prijatelj vsem Slovencem.

Ameriški Slovenci so dan državnosti obeležili v Washingtonu, Clevelandu in drugih mestih po ZDA. Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v ponedeljek priredilo sprejem ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z ZDA, dnevu državnosti in dnevu slovenske vojske. Udeležil se ga je tudi državni sekretar Igor Senčar, ki je v torek sklenil dvodnevni obisk Washingtona. Sprejema se je udeležila tudi zvezna senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar ter namestnica pomočnika državne sekretarke za evropske in evrazijske zadeve Marie Yovanovitch, ki je pristojna za države srednje Evrope.

Odprli dve razstavi

Veleposlanik Roman Kirn je ob tej priložnosti odprl dve razstavi, in sicer potujočo razstavo štirih umetnikov (Meta Zobec Novak, Gorazd Jordan, Toni Rash ter Lynn Miller), ki je nastala na pobudo generalnega konzulata v Clevelandu in vse od junija 2011 dalje potuje po različnih zveznih državah ZDA.

Druga razstava v prostorih veleposlaništva predstavlja izbor del akademskega kiparja Jirija Kočice, ki se je sprejema tudi osebno udeležil. Kiparske izdelke v obliki votivnih figuric iz čebeljega voska ter češnjevega lesa dopolnjujejo fotografije monumentalnih del kiparja Kočice, ki so postavljena po različnih slovenskih mestih.

Generalni konzul Jure Žmauc je sprejem priredil v petek v mestni hiši Clevelanda, kjer je potekal koncert skladatelja in saksofonista Ota Vrhovnika. Proslave so se med drugim udeležili župan Frank Jackson ter mestna svetnika Mike Polensek ter Joe Cimperman.

Slovenci v pensilvanskem Bethlehemu so prav tako v petek tudi letos pripravili slovesen dvig slovenske zastave pred mestno hišo. V New Yorku, kjer konec oktobra zapira vrata leta 1992 odprti generalni konzulat, pa tokrat proslav ni bilo.

Je pa petkova državna proslava dvignila nemalo prahu. Preberite si članke: 

- Predalič ne razume, zakaj nekateri vidijo probleme: Kuntner je povedal samo dejstva
- Po proslavi: Ogorčena PS zahteva opravičilo, Erjavec: govor povezovalca nepotrebna provokacija
- SLS: Operativni organizator proslave se mora zaradi izključitve praporov opravičiti