Nagrajenec je prejel ček v vrednosti 5000 evrov, nato pa je, pospremljen s kresno povorko, na vrhu Rožnika prižgal tradicionalni kres.

Odločitev tudi letos težka

Dobitnika kresnika je na samem kraju podelitve izbrala petčlanska žirija pod predsedstvom Mirana Hladnika. V njej so bili še literarna zgodovinarka in profesorica Alojzija Zupan Sosič, literarna kritičarka Tina Vrščaj, Delov literarni kritik in novinar Igor Bratož ter Delova novinarka Valentina Plahuta Simčič.

Po Hladnikovih besedah odločitev tudi letos ni bila lahka, nekoliko pa jo je otežil še "oče nagrade" Vlado Žabot, ki je pred dnevi ocenil, da ni dobro, če je slovenski avtor preveč bran. A kot se je izkazalo, je polemiko sprožil zgolj iz želje po večji promociji kresnika, je dodal predsednik.

Kresnika prejel že leta 2000

Skubic je ob prejemu nagrade zgolj izrazil veselje in se zahvalil, v pogovoru z nominiranci, ki so obiskovalcem krajšali čas, ko je žirija v Cankarjevi sobi sprejemala dokončno odločitev, pa je povedal, da je pričujoči roman začel ustvarjati pred dvema letoma, ko je bil prav tako nominiran za to nagrado.

Za naslov dela se je odločil dokaj pozno, po njegovem mnenju pa najbolje povzame njegovo bistvo, saj se nanaša na protagonistovo ljubezen, njegovo domačijo ali celo na njegovo mater. Odnosi do vsega trojega se povežejo v eno. Skubic je sicer kresnika prejel že leta 2000 za prvenec Grenki med.

Ljubezen največkrat daje takrat, ko največ jemlje

Slovesna razglasitev najboljšega romana z letnico 2011 je na Rožniku potekala pod naslovom Od ljubezni do ljubezni. V soju bakel so jo z nastopi pospremili Gal in Severa Gjurin s skupino, Jure Tori, Klarisa in Della Segodba, Duo Malunca, plesna skupina Kjare Starič in Katja Šulc. Častni gost je bil pesnik Ciril Zlobec, ki je dejal, da je ljubezen tista, ki največ daje takrat, ko največ jemlje.

Izmed 110 romanov lanske produkcije so bila za nagrado, ki jo podeljuje časopisno podjetje Delo, nominirana še dela Potovci Cvetke Bevc, O znosnosti Aleša Čara, Opoldne zaplešejo škornji Zdenka Kodrič in V četrtek ob šestih Lucije Stepančič.

Nagrado kresnik so poleg Skubica doslej prejeli Lojze Kovačič (dvakrat), Feri Lainšček (dvakrat), Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Drago Jančar (trikrat), Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva, Štefan Kardoš, Goran Vojnović in Tadej Golob.