V Pozitivni Sloveniji ogorčeni in zahtevajo opravičilo

V Pozitivni Sloveniji so ogorčeni zaradi "politizacije sinočnje državne proslave ob Dnevu državnosti, ki si jo je privoščila vlada oziroma v njenem imenu koordinacijski odbor za državne proslave". Stranka je na svoji spletni strani danes zapisala, da "vlada razslojuje državljanke in državljane, ko jih deli na 'prave' in 'neprave' (pri čemer je tistim, ki po njenem niso 'pravi', celo onemogočila sodelovanje na proslavi) in namenoma ustvarja ideološki razkol."

"Govor igralca Jerneja Kuntnerja je bil žaljiv do vseh, ki spoštujemo vrednote NOB in cenimo zgodovino naše države. Tovrstnega manipuliranja z zgodovinskimi dejstvi si ne bi smel privoščiti nihče. Najbolj pri tem šokira dejstvo, da se takšen govor ni zgodil po naključju oz. spontano, pač pa je bila sleherna beseda skrbno načrtovana in napisana vnaprej z namenom obračunavanja z zagovorniki omenjenih vrednot," opozarjajo v največji opozicijski stranki, kjer so tudi prepričani, da je bil predsednik vlade Janez Janša "seznanjen s scenarijem državne proslave in da je bil le-ta tudi deležen njegove odobritve".

Poleg tega pričakujejo, da se bodo "koalicijske stranke brez odlašanja opredelile do tega škandaloznega početja in se zanj opravičile, saj so se s podpisom koalicijske pogodbe med drugim zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem". Opozarjajo, da so zdaj te teme "ne le odprte, pač pa tudi zlorabljene ter povzročajo razkol in izključevanje".

Predalič ne razume, zakaj nekateri vidijo probleme: Kuntner je povedal samo dejstva

Erjavec: Takšni govori neprimerni

Erjavec pa je danes za STA ocenil, da so takšni govori neprimerni, ker vzpodbujajo nestrpnost. Ob državni proslavi bi morali po njegovih besedah vzpodbujati optimizem in pozitivna sporočila, ki bi povezovala narod in dajala upanje za boljšo prihodnost.

Erjavec je govor označil za "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo".

V SD se danes do proslave dodatno niso opredelili, spomnili so le, da sta v tem tednu tako sedanji predsednik stranke Igor Lukšič kot prejšnji predsednik Borut Pahor ocenjevala, da bi morale državne proslave združevati, ne razdruževati.

V ostalih strankah danes niso bili dosegljivi, že pred proslavo pa so se odzvali na odločitev glede vabljenja praporščakov.

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je tako dejal, da selektivno vabljenje praporščakov na državno proslavo vidi kot nepotrebno odpiranje ideoloških tem in kot kršitev koalicijske pogodbe.

Oglejte si fotogalerijo s proslave

Žerjav: Organizator naj se opraviči praporščakom

Tudi v SLS se niso strinjali z odločitvijo odbora za proslave in zanjo niso videli razloga. Predsednik stranke Radovan Žerjav je organizatorja proslave zato pozval k opravičilu praporščakom. Največja državna proslava bi po mnenju stranke morala biti dogodek, ki združuje, povezuje in krepi narodno zavest.

V SDS so odločitev glede vabljenih na proslavo podpirali, saj da je prav, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot je bila na proslavi leta 1991. Njihov član in predsednik koordinacijskega odbora za proslave Božo Predalič pa je danes dejal, da je dobil za proslavo številne čestitke in da je Kuntner v govoru zgolj navajal dejstva.

V NSi o tej temi, kot so dejali, niso razpravljali, so se pa pred dnevi oglasili v strankinem podmladku, kjer so poudarili, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati".