61-letni Lynn je po desettedenskem sojenju spoznan za krivega ogrožanja otrok. Doleti ga lahko od 3,5 pa do 7 let zaporne kazni, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. Sodnica Teresa Sarmina je odločila, da bo do izreka kazni duhovnik v priporu, čemur je obramba ugovarjala.

"Nad razsodbo je razočaran," je pozneje povedal njegov odvetnik Thomas Bergstrom. "Vendar jo tudi razume, saj priznava, da so bili ti mladi ljudje žrtve agresije."

Lynn, ki je bil zadolžen za osebje philadelphijske škofije, je bil obtožen prikrivanja spolnih zlorab in da ni naredil ničesar, da bi vsaj dvema duhovnikoma preprečil opravljanje dolžnosti, pri katerih sta prihajala v stik z mladoletnimi osebami.

Razsodba prihaja teden dni po objavi poročila, v katerem je navedeno, da velik del vernikov še vedno misli, da se v vrhu Katoliške cerkve dogajajo spolne zlorabe in da jih škofi prikrivajo.

V tem dokumentu, ki ga je objavila Ameriška škofovska konferenca, je tudi zapisano, da so v zadnjih desetih letih naredili "občuten napredek" v borbi proti pedofiliji, poudarjajo pa tudi, da je treba narediti še veliko v tej smeri.