Mary Cheney je zakonsko zvezo s partnerko, s katero sta v zvezi že več let in imata tudi dva otroka, petletnega sina in dveletno hčerko, sklenila v Washingtonu, kjer so homoseksualne poroke dovoljene od leta 2010, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zakonski jarem sta stopili v času, ko v ZDA znova poteka ostra razprava o homoseksualnih porokah. Burne debate o tej temi je sprožil ameriški predsednik Barack Obama, ki se je nedavno javno izrekel za tovrstne poroke. Njegov protikandidat na jesenskih predsedniških volitvah, republikanec Mitt Romney, homoseksualnim porokam odločno nasprotuje.

Tudi Cheney pripada republikanskemu taboru, a je bil nad poroko svoje lezbične hčerke navdušen. "Mary in Heather sta bili že leta v zvezi in navdušeni smo, da sta izkoristili možnost, da se njun odnos prizna," je v izjavi za javnost v imenu družine zapisal nekdanji podpredsednik ZDA.

Odkar je leta 2009 zapustil položaj, nasprotuje prepovedi istospolnih porok na zvezni ravni, pri čemer je sicer nekdaj kljub osebni podpori tovrstnim porokam podprl nekdanjega predsednika Busha. Le redko pa je Cheney javno spregovoril o svoji lezbičnih hčeri, ki je znotraj republikanske stranke nemalokrat pritegnila pozornost.