"Sprejmi palico v znamenje pastirske službe in skrbi za celotno čredo, v kateri te je Sveti duh postavil, da kot škof vodiš božjo cerkev." S temi besedami je po prebrani papeževi buli o imenovanju novega škofa apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz škofu Juriju Bizjaku izročil škofovsko palico in ga pospremil na škofovski sedež.

Nuncij je obenem izrazil prepričanje, da bo novi koprski škof ordinarij dober pastir ter da bo nadaljeval s prenovo verskega življenja ne le v svoji škofiji, temveč po vsej Sloveniji. Bizjaka so zatem pozdravili navzoči škofje, predstavniki duhovnikov, redovnikov in laikov.

Bizjak je v pridigi spomnil, da smo "v tem času poklicani, da dvignemo kvišku oči in pogledamo naprej". "Naj naši mladi začutijo in spoznajo, da je v družbi mogoče vzpostaviti prostost in pravičnost, urejenost in varnost, in najti poti v svetlejšo prihodnost," je poudaril, pridigo pa sklenil z besedami preroka Ageja: "Pogum, vse ljudstvo v deželi! Na delo! Kajti jaz sem z vami, govori Gospod nad vojskami".

Dosedanji koprski škof Metod Pirih, ki je koprsko škofijo vodil 27 let, je svojemu nasledniku zaželel "dobrih časov in dobrih sodelavcev, da bi cerkvi v naši škofiji služil z ljubeznijo in odgovornostjo, z bistroumnostjo in modrostjo, z močjo in trdnostjo dobrega pastirja ter zvesto in pogumno".

"Dragi škof Jurij, naj te vodi Sveti duh, da boš škofijo popeljal proti novim obzorjem resnice, lepote in dobrote, in da boš z božjo in svojo besedo opogumljal vse ljudi dobre volje," je novemu škofu zaželel Pirih, ki se bo po upokojitvi umaknil v Vipavo.

Da si je v desetletjih na čelu koprske škofije Pirih pridobil srca in spoštovanje vernikov, svojega naslednika pa pripravljal v duhu sodelovanja in medsebojnega spoštovanja, je poudaril tudi apostolski nuncij. "Prepričan sem, da bo vaša ekscelenca iz svojega zavetja v Vipavi pogosto odhajala služit božjemu ljudstvu in pomagala svojemu nasledniku," je dejal.

Novega koprskega škofa ordinarija je pozdravil tudi kardinal Franc Rode. Koprska škofija dobiva po njegovih besedah izkušenega in zvestega pastirja, ki po več kot desetih letih služenja kot prvi sodelavec škofa Metoda dobro pozna škofijo, duhovnike in vernike Primorske.

Na obredu umestitve novega koprskega škofa ordinarija je bila poleg duhovnikov in redovnikov iz škofije navzoča večina slovenskih škofov, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, kardinal Franc Rode in škofje oziroma njihovi namestniki iz Hrvaške, Srbije in Avstrije.

Bizjaka, pred tem koprskega pomožnega škofa, je papež Benedikt XVI. za koprskega škofa ordinarija imenoval 26. maja letos, ko je prejel odpoved službi zaradi dosežene starosti dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha. V škofa je bil Bizjak 5. julija leta 2000 posvečen v koprski stolnici.