Prireditev ob dnevu državnosti danes v Kočevju med drugim pripravlja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Osrednji govornik na prireditvi bo evropski poslanec in kandidat za predsednika republike Milan Zver.

Prav tako bodo praznik danes obeležili v številnih slovenskih občinah.

Slovesnosti ob rojstnem dnevu države bodo tudi v nedeljo. Na prireditvi v Andražu nad Polzelo bo denimo slavnostni govornik nekdanji predsednik SD in predsedniški kandidat Borut Pahor.

Državni praznik so sicer že v petek obeležili z osrednjo proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je, da pot naprej ne vodi preko drobitve Evrope, pač pa nasprotno - Evropa bo krizo premagala, če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Obsodil je tudi nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite "poskuse monopoliziranja oblasti".

Proslavo so namreč zaznamovale razprave o tem, praporščaki katerih veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi. Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, so organizatorji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

Pred praznikom je v petek med drugim potekala tudi slavnostna seja DZ, na kateri je podpredsednik DZ Jakob Presečnik dejal, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo sposobni prilagajanja in odzivanja na nujne spremembe.

Pred tem je v ljubljanski stolnici potekala tudi maša za domovino. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je na maši dejal, da kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje.

Dan državnosti sicer obeležujemo na dan, ko je pred 21 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.