Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, pa so organizatorji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve. "Ne žalimo njihovega spomina s simboli, ki jih je nosil agresor," je dejal.

Na prizorišču je bilo kar nekaj praznih stolov, več ljudi pa je samo proslavo zaradi nestrinjanja z govori nekaterih nastopajočih tudi zapustilo. Po Kuntnerjevem govoru je prireditev zapustil tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Je pa Jernej Kuntner danes za 24ur dejal, da je sam govor le prebral, ne ve pa, kdo ga je napisal.

Predaliču je vsebina proslave bistveno bolj pomembna kot avtorstvo

Vodji koordinacijskega odbora za državne proslave Božu Predaliču se zdi vsebina petkove proslave ob 21-letnici državnosti bistveno bolj pomembna kot avtorstvo. "V tem se zrcali mnenje mnogih. Stvari je treba postaviti na pravo mesto in Kuntner ni storil nič drugega, kot obudil spomin na tiste dogodke ob osamosvojitvi," je za STA dejal Predalič.

Tokratno proslavo ob obletnici državnosti so zaznamovale polemike o tem, kateri praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi.

Vodja koordinacijskega odbora in generalni sekretar vlade Predalič je glede razburjenja ob Kuntnerjevem govoru dejal, da "ne ve, zakaj imajo nekateri s tem tak problem, saj je Kuntner povedal samo dejstva".

Poglejte si fotogalerijo s proslave.

Žerjavovega poziva ni slišal

Predalič, kot pravi, ne more komentirati poziva predsednika SLS Radovana Žerjava, naj se opraviči vsem tistim organizacijam praporščakov, ki "so bile iz proslave izključene". Žerjavovega poziva namreč ni slišal, je dodal. Glede poziva Zveze društev General Maister za njegovo razrešitev z mesta vodje koordinacijskega odbora, za kar je slišal sicer iz medijev, pa pravi, da "enostavno ne razume, kaj jih tako moti".

"Scenarij smo prilagodili ravni praznika - praznovala se je razglasitev slovenske države, dan državnosti, zato se nam je zdelo prav, da so bili k sodelovanju povabljeni praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne," je pojasnil Predalič.

Predalič sicer vso čast izraža tistim, ki so za domovino tvegali svoja življenja, a je prepričan, da je treba pač razmejiti "zgodovino po odsekih". Ta trenutek se je praznovala slovenska osamosvojitev in temu primerno smo vabili, kar se mi je zdelo povsem korektno in prav, je še poudaril.

Glede na številne čestitke, ki jih je prejel po koncu slovesnosti, Predalič sklepa, kot je še dodal, da jim je bila proslava državnosti zelo všeč.

Preberite še:

Kriza je marsikateremu državljanu naredila dan, ki naj bi bil praznik, še bolj godojevski

Türk poudaril potrebo po enotnosti Evrope in obsodil delitve doma