Še pred nekaj tedni glavni nasprotnici Nemčija in Francija sta včeraj s skupnimi močmi želeli prepričati finančne ministre EU o uvedbi davka na finančne transakcije, a brez uspeha. "Menimo, da bi bila uvedba davka na finančne transakcije za nas zelo škodljiva," je dejal nizozemski finančni minister Jan Kees De Jager, njegov švedski kolega Andres Borg pa je menil, da bi se lahko za kompromis vsi bolj potrudili, a je trenutni predlog po njegovi oceni za Švedsko nesprejemljiv. Devet držav, med katerimi so Nemčija, Francija, Avstrija in verjetno tudi Slovenija, bo tako na lastno pest poskušalo uvesti davek. Vendar bodo morale prej prepričati vse ostale, da njegova uvedba ne bo škodovala njihovim finančnim sistemom.

Ob večini držav EU morebitni uvedbi davka na finančne transakcije nasprotujejo tudi v Združenju bank Slovenije (ZBS). Odhodki bank bi namreč v primerjavi z lani uvedenim davkom na bilančno vsoto, prek katerega so banke v proračun vrnile okoli sedem milijonov evrov, močno narasli. Po oceni Abanke Vipe bi davek na finančne transakcije samo v letu 2010 predstavljal okoli 2,7 milijona evrov višje odhodke, medtem ko je morala banka lani plačati "le" 37.000 evrov davka na bilančno vsoto. To je vsota, ki poslovanja bank ne otežuje, medtem ko "prve ocene in preračuni davka na finančne transakcije kažejo, da bodo zneski po bankah in po obdobjih precej različni in za poslovanje bank ne bodo nepomembni", poudarjajo v Gorenjski banki.

Na ministrstvu za finance medtem molčijo. Sicer priznavajo, da je osnutek zakona o finančnih transakcijah pripravljen, vendar ga bodo javnosti predstavili šele, ko bo zrel za to. Nekaj podrobnosti, ki jih je Šušteršič predstavil na Bančni konferenci v Portorožu, pa je vendarle znanih. Davek predvideva zelo široko davčno osnovo ter relativno nizko davčno stopnjo v višini 0,01 odstotka posamezne transakcije. Predmet obdavčitve pri tem ne bodo vse transakcije. Izvzete naj bi bile transakcije primarnega trga in z valutami, krediti gospodinjstvom, zavarovalne pogodbe ter transakcije z Evropsko centralno banko (ECB). Minister je ob tem dejal, da bi uvedba davka na finančne transakcije verjetno pomenila ukinitev davka na bilančno vsoto.

"Uvedba davka na finančne transakcije bi brez dvoma negativno vplivala na celoten finančni sektor," ocenjujejo v ZBS, kjer opozarjajo, da bi se konkurenčni položaj bank, ki se spopadajo s povečanimi kapitalskimi zahtevami, s tem občutno poslabšal. Če bi se Slovenija odločila za uvedbo tega davka brez poprejšnje časovne uskladitve s preostalimi državami članicami evrskega območja, pa bi lahko prišlo še do dodatnih škodljivih učinkov, opozarjajo v ZBS.