Mineva pol stoletja od začetka zimskega turizma na Voglu, ko so poleg žičnic zgradili tudi hotel. Do leta 2009 je predstavljal pomembno turistično zmogljivost, na Vogel poleti in pozimi pripeljejo okoli 150.000 smučarjev in turistov. "Tudi naše podjetje je preučilo možnosti oživitve ponudbe Ski hotela, ki je v lasti podjetnika Zmaga Pačnika, ki ga sicer ponuja v najem. Ugotovili smo, da bi bilo potrebno hotel popolnoma prenoviti, če ne kar zgraditi novega," je dejal direktor Žičnic Vogel Boštjan Mencinger. Dobesedno vsak gost, ki se z nihalko pripelje na Vogel, se skoraj zaleti v zaprta vrata nekoč uspešnega hotela s 30 sobami. Še pred tremi leti so oglaševali savno, masažni bazen in seveda smučanje v prelepi naravi!

Dejansko stanje objekta je popolna katastrofa: v stavbi sta delno ali popolnoma uničena tako vodovodna napeljava kot sistem ogrevanja. "Zadnji najemnik je odšel pred leti, lastnik pa se za objekt ni brigal niti toliko, da bi spustil vodo iz cevi, in zime so tukaj hude. Vse je popokalo, vse pušča, vse je zanič!" nam je dejal eden od Bohinjcev, ki ne morejo razumeti, da je mogoče tako ravnati s hotelom, ki je na eni najlepših razglednih točk v Sloveniji in bi bil tako privlačen vse leto, ne le ko obratuje smučišče.

"Tragično postaja, da gostje ves Bohinj že povezujejo s takimi primeri, kot je zaprti Ski hotel ali nedelujoče smučišče Kobla," trdi Klemen Langus, ki vodi lokalno turistično podjetje in usmerja prizadevanja za predstavitev bohinjskega turizma kot sožitja človeka z naravo.

O usodi hotela lastniki molčijo za javnost, nesojeni najemniki obupajo ob prvem ogledu, hotel pa propada. Če bi Vogel kot smučišče imel ustrezno razvojno strategijo in jasne okvirje, kaj je v tem okolju (sodi v Triglavski narodni park) mogoče storiti, bi morda tudi hotel našel novega lastnika. A z zakonom predvidenega prostorskega načrta za Vogel še ni. "Tri ministrstva se med seboj usklajujejo in se ne morejo dogovoriti, kdo bo pobudnik državnega prostorskega načrta za Vogel, medtem se spreminjajo predpisi, nastajajo zamude. Toda, prepričan sem, da Vogel ima razvojne možnosti, in izražam nasploh zadovoljstvo ob sodelovanju s turističnim gospodarstvom v Bohinju," trdi direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar, ki pa ga propadajoči hotel prav tako moti kot številne obiskovalce, ki ne morejo razumeti, da nekoč odlično obiskani hotel dobesedno propada.

Župan Bohinja Franc Kramar je javno že velikokrat izpostavil ravnanje države, ki je v času privatizacije omogočila poceni nakup hotelov podjetniku, ki v skoraj dveh desetletjih ostaja največja cokla razvoja bohinjskega turizma. In ne pozabimo: letos je gostov v Bohinju za osem odstotkov manj kot lani!