Sobota, 23. junija

Nadaljuje se evropsko nogometno prvenstvo z večernim četrtfinalom med Španijo in Francijo.

Ponedeljek, 25. junija

Dan državnosti.

Ameriško vrhovno sodišče bo po napovedih objavilo razsodbo o ustavnosti zdravstvene reforme Baracka Obame, sprejete leta 2010. Najbolj kočljiva so določila zakona, ki uvajajo obvezno sklenitev zdravstvenega zavarovanja za večino Američanov oziroma jim nalagajo plačilo posebnega davka, če tega ne storijo.

Torek, 26. junija

Parlamentarni odbor za kmetijstvo in okolje bo začel razpravo o predlogu sprememb zakona o kmetijskih zemljiščih. Vladna koalicija bi rada s spremembo zakona odpravila odškodnine za pozidavo kmetijske zemlje.

Vroče utegne biti tudi v odboru za izobraževanje, znanost in kulturo ter šport. Na dnevnem redu je namreč predlog sprememb zakona o Loteriji Slovenije, po katerem bi olimpijskemu komiteju odvzeli glavno besedo pri delitvi dela loterijskega denarja športnim organizacijam. Na dnevnem redu odbora, ki mu predseduje poslanec SDS Branko Grims, je tudi poročilo o delu STA, kar utegne sprožiti razprave o primernosti dosedanjega vodstva STA in morebitni zamenjavi Janševi vladi ne preveč všečnega direktorja Bojana Veselinoviča.

V okviru Festivala Ljubljana bo v Ljubljani gostovalo beograjsko gledališče Atelje 212: predstava Gospoda Glembajevi v režiji Jagoša Markovića je združila igralce z območja nekdanje Jugoslavije in takoj zbudila izjemno pozornost strokovne javnosti.

Sreda, 27. junija

Poslanka PS Tamara Vonta se bo s kolegi v komisiji za človekove pravice ukvarjala s poročilom vlade o preprečevanju trgovine z ljudmi, njena kolegica Alenka Bratušek, ki predseduje komisiji za nadzor javnih financ, pa z izhodišči Janševe vlade o dokapitalizaciji NLB.

Praizvedbo bo doživela opera Ljubezen in kapital libretista Vinka Möderndorferja in skladatelja Janija Goloba. Naslov opere, ki bo izvedena ob 120-letnici SNG Opere in baleta Ljubljana in 60-letnici Festivala Ljubljana, je zelo zgovoren.

Ponovno Rock Otočec, tokrat že 18. po vrsti, vsekakor rock festival z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

V Helsinkih se začenja evropsko prvenstvo v atletiki, ki bo trajalo do 1. julija. Prvenstva se bo udeležilo tudi devetnajst slovenskih atletov in atletinj.

Četrtek, 28. junija

Začel se bo dvodnevni vrh Evropske unije. Glavna tema bo reševanje evra. Na vrhu bo EU med drugim predvidoma razglasila začetek pristopnih pogajanj s Črno goro. Slednja bo po Sloveniji in Hrvaški tako tretja država, nastala iz nekdanje Jugoslavije, ki je dosegla to stopnjo v pristopnem procesu.

V odboru za notranjo politiko bo osrednja tema državno tožilstvo. Na dnevnem redu odbora sta namreč poročili o delu državnega tožilstva za lansko in za predlansko leto.

Začenja se 53. jazz festival Ljubljana.

Petek, 29. junija

V Ljubljani se bo začel dvodnevni festival Poletje v Mostah, ki ga prirejata Center kulture Španski borci in Etno klub Zlati Zob.