Žerjav je v sporočilu za javnost zapisal, da praznik "naše mlade slovenske države" očitno postaja poligon za javno razpravo o simbolih državnosti in zaslugah zanjo. Sam to obžaluje, saj meni, da je 25. junij tisti dan, ko se ne proslavlja le svoje državnosti, "ampak tudi vso plebiscitarno povezanost slovenskega naroda, ki je bil trdno odločen ustanoviti svojo lastno, samostojno in neodvisno državo".

"Za slovensko samostojnost zaslužen ves slovenski narod"

Ko se je ob razglasitvi ustanovitve slovenske države na Trgu republike prvič slovesno dvignilo slovensko zastavo, se nismo spraševali, kateri praporščaki so na slovesnosti in kateri ne, je izpostavil Žerjav, ki pravi, da je za slovensko samostojnost zaslužen ves slovenski narod, saj je bila v procesu osamosvajanja ključna trdna povezanost ljudi. "Za svojo lastno državo se je slovenski narod odločil sam. Zato tudi državni praznik in vsakoletna slovesnost pripada njemu, vsem Slovenkam in Slovencem, brez izključevanj," je izpostavil Žerjav.

Zato predsednik SLS poziva, naj se razprava umiri, obenem pa je Žerjav prepričan, da je še čas, da se do začetka nocojšnje proslave nanjo povabi in vključi vse praporščake.

Virant: Rabimo predvsem povezovanje in združevanje, ne pa delitev in izključevanja

Praporščaki štirih veteranskih organizacij, ki niso bili povabljeni na proslavo ob dnevu državnosti, in praporščaki Združenja Sever, ki so se udeležbi na proslavi protestno odpovedali, ne bodo prišli na slavnostno sejo DZ. Na slednjo jih je skupaj s še preostalimi osmimi veteranskimi organizacijami danes povabil predsednik DZ Gregor Virant.

Generalni sekretar Združenja Sever Anton Pozvek je povedal, da se njihovi praporščaki seje ne bodo udeležili, ker se ne morejo organizirati v tako kratkem času. Se je pa bosta udeležila on in predsednik združenja, ki sta vabilo za sejo dobila že pred enim tednom, je povedal.

Praporščaki Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in praporščaki Zveze društev vojnih invalidov Slovenije se seje prav tako ne bodo udeležili pretežno zaradi logističnih težav.

Logar: Ikonografija kot leta 1991

Zveza društev General Maister je Viranta z dopisom obvestila, da se njeni praporščaki seje DZ ne bodo udeležili, ker navzočnost praporščakov na omenjeni seji do zdaj ni bila običaj, pa tudi zato, ker nasprotujejo temu, da državno himno na seji poje solo pevka. Menijo namreč, da bi jo morali zapeti udeleženci slavnostne seje.

Nekoliko bolj nejasni so v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB. Njihov predsednik Janez Stanovnik je namreč na vprašanje, ali se bodo njihovi praporščaki odzvali povabilu na slavnostno sejo, odgovoril, da o tem nič ne ve.

Neudeležbe omenjenih praporščakov na današnji slavnostni seji DZ Virant ni želel komentirati. Je pa dejal, da je s svojim vabilom "želel vsaj deloma popraviti napako, ki je bila po mojem prepričanju storjena". "Gre za potezo, ki je usmerjena v povezovanje in združevanje in ne v izključevanje. Ta trenutek v Sloveniji rabimo predvsem povezovanje in združevanje, ne pa delitev in izključevanja," je dejal predsednik DZ.

V SDS, kjer imajo glede udeležbe predvsem praporščakov ZZB za vrednote NOB največ pomislekov, Virantovega poziva za zdaj niso komentirali, v NSi pa so navedli le, da jih žalosti, da ob tako pomembnem in slovesnem trenutku prihaja do nesoglasij in delitev.

"Rdeča zvezda je simbol partizanstva in NOB. Kako bi bilo, če bi kristjanom prepovedali nositi križ?"

V zvezi z nocojšnjo osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti so se danes oglasili še v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Društvu slovenskih pisateljev.

V VSO po navedbah njenega predsednika Slavka Kmetiča v celoti podpirajo odločitev odbora za državne proslave, da na proslavo povabi zgolj društva, ki imajo na svojih praporih slovenske simbole. "Demokratična država Slovenija namreč ne more in ne sme tolerirati simbolov bivšega totalitarnega sistema," je zapisal.

Prepričan je, da smo Slovenci z dviganjem slovenske zastave 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani opravili "simbolno gesto preloma s prejšnjim režimom in starimi simboli". "Nove slovenske simbole je prejšnji dan skupščina prejela z veliko večino. Takrat v Sloveniji temu ni nihče ugovarjal ali protestiral. Zato z velikim začudenjem spremljamo današnje polemike," je zapisal Kmetič. Slednji slovensko javnost in demokratične sile v državi na koncu še poziva, da prenehajo s kulturnim bojem ter preusmerijo energijo in znanje za boljšo prihodnost naroda.

Predsednik društva pisateljev Veno Taufer in Ivo Stropnik v imenu Lirikonfesta Velenja (pomladni festival liričnih umetnosti v Velenju) pa sta v odzivu za javnost zapisala, da so člani društva in nagrajenci omenjenega festivala osupli in zgroženi nad odločitvijo o segregaciji državljanov na primerne in neprimerne. Proti taki miselnosti, kot sta zapisala, ostro protestirajo, saj ocenjujejo, da je to dejanje škodljivo načenja državotvorno zavest in enotnost vseh državljanov.

Hkrati po njihovem prepričanju takšno ravnanje pomeni "sabotažo prizadevanj, da bi skupaj rešili socialne, politične, gospodarske in kulturne probleme in stiske v doslej najtežjih časih, v katerih se je znašla Slovenija". Pričakujejo tudi javno upravičilo vlade.