Goršek je kot slavnostni govornik na slovesnosti ob dnevu policije, ki ga sicer obeležujemo 27. junija, poudaril, da se s proslavami, ki v teh dneh potekajo po vsej državi, spominjamo osamosvojitvene vloge slovenskih miličnikov leta 1991. Tako slavimo njihovo požrtvovalnost, hrabrost in odločnost, s katero so zaščitili svoj narod, je dejal.

Žrtvovanja policistov ne smemo nikoli pozabiti

Njihovega žrtvovanja, da lahko danes živimo v lastni, demokratični državi, zato po Gorškovih besedah ne smemo nikoli pozabiti. Generalni direktor policije tako meni, da je ta praznik tudi nekakšen opomin sedanjim in vsem prihodnjim generacijam, naj ohranjajo spoštljiv odnos do preteklosti in iz nje črpajo navdih za prihodnost.

Nato se je Goršek navezal na sedanje krizne čase in se vprašal, kako ob zmanjševanju sredstev vsem javnim službam, policistom vendarle vsaj nekoliko izboljšati položaj. Omenil je pogajanja med policijskima sindikatoma in vlado. Prepričan je, da jim je s pogajanji to vendarle uspelo.

Podpis pogodbe minimalno konstruktivno izhodišče

S podpisanim dogovorom je Goršek tako zadovoljen, saj da ta pomeni vsaj minimalno konstruktivno izhodišče za novo ureditev statusa policistov v prihodnosti.

Prvi mož policije je spomnil, da je za njimi že projekt preoblikovanja Generalne policijske uprave in združevanja policijskih uprav. Hkrati pa jih čaka še prerazporejanje delovnih mest z upravne na operativno raven, mnogo zaposlenih pa se bo upokojilo. "To nikakor niso enostavne stvari, manj zaposlenih bo delalo več," je poudaril Goršek in dodal, da kmalu ne bo več nobene notranje rezerve.

Visoka raven varnosti v državi ni samoumevna

Obenem pa se treba zavedati, da visoka raven varnosti v državi ni samoumevna, je še izpostavil generalni direktor policije. V varnost je treba vlagati, je opozoril, zato bi se mu zdelo prav, "da tudi država prepozna pomen takšne institucije, kot je policija, ter policistom omogoči kakovostno opremo za delo, predvsem pa plačilo, ki bo omogočalo dostojno življenje," je sklenil.

Na današnji slovesnosti, ki jo je pospremil nastop orkestra slovenske policije, sta Goršek in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak podelila tudi najvišja priznanja policije. Bronasti znak policije je prejela vrhovna državna tožilka Vlasta Nussdorfer, srebrni znak policije pa sta si prislužili enota kinološke zveze za iskanje pogrešanih v naravnem in urbanem okolju ter Uprava RS za jedrsko varnost.

Zlati ščit policije so dobili policisti s posameznih policijskih uprav ter Tatjana Bobnar iz vodstva policije in predstavnik za stike z javnostjo na Generalni policijski upravi Drago Menegalija. Veliki ščit policije pa sta dobila Emil Poslek in Željko Savič iz uprave uniformirane policije.