Razmere v Almontu so bile že nekaj časa napete, saj družba zaposlenim ni izplačala pol aprilske in celotne majske plače, zato so delavci za prihodnji teden napovedali stavko. Prisilna upraviteljica Romana Kruhar Puc je ocenila, da je za stečaj soodgovoren zelo dolgotrajen postopek prisilne poravnave, ki se je začel pred letom dni, a ni dočakal pravnomočnosti. Direktorica Andreja Kurež včeraj ni bila dosegljiva za komentar, iz njenega zadnjega poročila o poslovanju pa izhaja, da je Almont maja ustvaril za 218.919 evrov izgube. Po njenih besedah pri kupcih sproža dvome dejstvo, da postopek prisilne poravnave še zmeraj ni doživel pravnomočnosti, ker se je na sklep sodišča pritožila Prva finančna agencija.

Med največjimi opeharjenci je spet mariborska Nova KBM, ki ji Almont dolguje več kot 13 milijonov evrov. Premoženja propadle firme ne bo namreč niti približno za poplačilo vseh upnikov, ki so v prisilni poravnavi prijavili za 19 milijonov evrov terjatev.

Poslovni prostori in večina strojev so že nekaj časa last Hypo Leasinga, ki je Almontu za njihovo uporabo zaračunaval najemnino.