Brežice Nocoj se začenja Festival Seviqc Brežice, ki je v Sloveniji sinonim za staro glasbo. Otvoritveni večer bo ponudil predstavo Le Ballet de la Merlaison (Balet Kosolova), lahkotno delo, ki ga je ustvaril Ludvik XIII. Balet je nastal na temo malega lova, natančneje lova na kose, na katerega spominja beseda Kosolov (Merlaison), ki si jo kralj ob neki priliki izmislil.

Balet, ki ga uprizarja skupina Éclat des Muses, temelji na obsežnih študijah ter ponovno uprizarja partituro Ludvika XIII., ki jo je s svojo orkestracijo in ornamentiranjem obnovil Patrick Blanc, umetnica Christine Bayle pa je odkrila družabne plese, nevidene od začetka 17. stoletja, in prepisala vse izginule baletne koreografije. Lotila se je izvirnih vlog, se z ekipo iz Éclat des Muses podala v uprizarjanje in z izvorno upodobitvijo prinesla v življenje staro zasnovo poetičnega in aktualnega poteka Baleta Kosolova.

Kot so povedali ustvarjalci, je ta zanimiva baletna fikcija nastala na podlagi resničnega kraljevskega obreda, nedvomno velike zasebne zabave v ožjem kraljevem krogu, a tudi velike javne zabave ob karnevalu. Vzporedno se skozi predstavo postavljata dva cilja: mali oziroma osvojitev malega kosa ter veliki oziroma osvojitev bodisi dvorjana ali plesnega mojstra. Oba cilja pa sta enako pomembna: tako "veliki" lov oziroma ljubezenski lov ali lov kot miniaturna vojna vaja.

Po besedah ustvarjalcev je vse omenjeno "prepleteno v dramaturški zasnovi, ki s prikazom izvornega tematskega ozadja, v katerega se uvršča ta vrsta razbrzdanega obreda, izraža tako hvalo bojevitemu dogodku kot tudi izrazu tistega, kar bi lahko bila nekakšna zmešnjava med občutki srca in strategijo za osvojitev". nr