Če so nekdanjega direktorja TEŠ še pred tednom dni kriminalisti zaradi suma zlorabe položaja pridržali kriminalisti in preiskali njegovo hišo v Šoštanju, je Rotnik že včeraj v državnem zboru krivdo za podražitve v projektu prevalil na vodilne v TEŠ in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in pri tem naletel na precejšnje razumevanje nekaterih poslancev SDS. "Uverturo" v nastop so Rotniku, ki ga po naših podatkih prvotno ni bilo med prejemniki vabila za sejo, na njej pa se je pojavil skupaj z nekdanjim predstavnikom zaposlenih v nadzornem svetu TEŠ Francem Roscem, "zaigrali" kar v Demokraciji, strankarskem glasilu SDS. V enem od komentarjev so tako zapisali, da je "v vsej tej zmešnjavi pri TEŠ 6 krivdo najlaže zvrniti na Rotnika, ki ga v TEŠ ni že več kot tri leta", in da "je treba pod prste natančno pogledati tudi sedanjim vodilnim v HSE in TEŠ".

V energetskih krogih so tako včeraj popoldne že zaokrožila ugibanja, ali je v zgodbi o TEŠ 6 morda spet prišlo do preobrata in ali so v SDS začeli pripravljati teren za Rotnikovo vrnitev v TEŠ. Za zdaj ostaja vtis, da se je koalicija v "vojni" za TEŠ 6 odločila nadaljevati taktiko izčrpavanja. Po peturni razpravi je namreč predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) zaključil, da "poslanci tudi tokrat niso dobili na mizo podatka o tem, kakšna bo končna cena projekta", zato je odločanje o poroštvih preložil še za teden dni.

Gre za nov udarec aktualni vodilni garnituri na holdingu in v TEŠ, ki ji počasi zmanjkuje manevrskega prostora. Poleg tega, da bo Alstom v naslednjih dneh nadaljeval s tihim "umirjanjem" gradbišča v Šoštanju, s čimer bo pri projektu prišlo do dodatnih zamud, generalni direktor HSE Matjaž Janežič in direktor TEŠ Simon Tot zelo verjetno tudi naslednji teden pred poslance ne bosta prinesla končne cene TEŠ 6. V HSE in TEŠ so namreč v zadnjih tednih večkrat poudarili, da te nekaj let pred zaključkom projekta ni mogoče dati, in obenem zatrjevali, da so vladi v podporo trditvi, da bo cena znašala 1,3 milijarde evrov, dali na voljo dovolj dokazil. Vse bolj je torej očitno, da se lahko najnovejše dejanje zgodbe o TEŠ 6 razplete le na dva načina: ali z neodobritvijo poroštva, po kateri bo vlada v bitki za interpretacijo krivdo za posledični zastoj projekta naprtila Janežiču in Totu, ali z odstopom vodilnih na HSE in TEŠ. Ta bi vladni koaliciji koristil, ker bi ji na "mehak" način in brez obtožb o kadrovskem cunamiju odprl vrata v slovensko energetiko.

Pri tem bi se - protislovno - prav Rotnik, ki po novem "vlado razume, da poroštva ne more odobriti v dveh mesecih", njej lahko ponudil kot rešitelj. Čeprav je junija 2008 z Alstomom podpisal pogodbo, ki gre francoskemu dobavitelju močno na roke, je včeraj poslancem zatrdil, da "se je z Alstomom na trdo mogoče dogovoriti o drugačnem zamiku plačil". "Pred krizo so bili na trgu kralji dobavitelji in ne naročniki. Kljub temu so ravno dodatki, ki jih je podpisalo sedanje vodstvo, krivi, da je naročnik zdaj še v slabšem položaju. Največja težava projekta zdaj niso poroštva, ampak banke, ki lahko zaradi teh dodatkov po 31. juliju odstopijo od 110-milijonskega posojila," je pojasnil Rotnik.

Četudi sta Tot in Janežič nekdanjemu direktorju TEŠ žogico vrnila z navedbami, da je osnovna pogodba z Alstomu slednjemu omogočala neupravičeno bogatenje prek marže in eskalacijske klavzule, ki bi projekt lahko podražila za 180 milijonov evrov, so po njima iz vseh topov tolkli poslanci bolj ali manj vseh barv - z izjemo Pozitivne Slovenije in Srečka Meha iz SD. "Če bi elektrarno gradili na ključ, bi bila cena višja," je dejal Tot, ki "je dobil občutek, da je odbor postal nekakšna preiskovalna komisija". Janežič pa je poudaril, da komercialne banke pri posojilih ne zagotavlja takšne ročnosti kot mednarodne banke.

Tot je sicer včeraj možnost odstopa zavrnil. Prav tako je dodal, da "namigov v to smer ni dobil", a da v "tem primeru zagotovo ne bo organiziral stavke tako kot Rotnik".

primoz.cirman@dnevnik.si