Po pojasnilih podpredsednika SDE Branka Sevčnikarja vitalni deli Skupine Nafta Lendava razpadajo. Z izkupičkom v višini petih milijonov evrov od nedavne prodaje enega od odvisnih podjetij Nafte Strojne so se delno servisirale obveznosti do bank, nekaj denarja pa je ostalo za izplačilo plač. "Svežih posojil, ki jih nujno potrebuje, Nafta pri bankah ne more najeti," pojasnjuje Sevčnikar.

V Nafti so konec maja opozorili, da banke zahtevajo nemogoče pogoje poslovanja in vračila posojil. Na začetku meseca je Gorenjska banka na stoodstotnem deležu odvisnega podjetja Nafte - Geoterm, ki se je pred meseci tudi prodajalo, vknjižila zastavno pravico na podlagi zapadlega posojila v višini 1,36 milijona evrov.

Poslovni rezultati Skupine Nafta še niso javno objavljeni. Nafti Petrochem, ključnemu podjetju skupine, ki ustvari dve tretjine vseh konsolidiranih prihodkov, pa so se poslovni kazalci lani poslabšali. Tako so se prihodki od prodaje zmanjšali skoraj za polovico in so znašali 29 milijonov evrov. Po drugi strani se je tudi izguba zmanjšala za polovico, vendar je še vedno znašala 5,17 milijona evrov.