Namesto, da bi ždeli doma med štirimi stenami ali se dolgočasili v zavetju svojih pisarn, pridejo na dogovorjeno mesto in delajo. Vsak svoj delo. Pomembno je, da so v družbi drugih ljudi in slej ko prej se pričnejo spletati nova poznanstva, iskrijo se nove ideje in nastajajo skupni projekti. V teh prostorih se odvijajo tudi različni delavnice, ki jih organizirajo udeleženci sami, z namenom, da pokažejo ostalim kaj počnejo pri svojem delu. Na ta način dobijo dragocene povratne informacije in ideje o tem kako nadgraditi svoje delo. V bistvu gre za več kot prostor. Gre za skupnost kreativnih in motiviranih ljudi, ki si delijo delovni prostor, ideje, uspehe, iskrenost in usodo. Sleherni član ima osebno izkušnjo, ki temelji na zavedanju, da šele takrat ko nekaj deliš, resnično tudi dobiš.

To je fantastičen občutek, ki ga poskuša sodobno potrošništvo, ki temelji na individualizmu, ubiti v ljudeh. K sreči neuspešno. Coworking prostori so dokaz tega.

Takšne prostore imamo tudi v Sloveniji. Več jih je. Eden od njih je coworkerjem namenjen vsak četrtek v Kino Šiška v Ljubljani. Coworking dan organizirajo entuziasti iz Slovenia Coworking. Socialni podjetniki smo toplo dobrodošli. Tudi jaz z veseljem pridem v ta čebelnjak ustvarjalne energije, zato sem danes svojo pisarno preselil v Šiško. Za lažjo predstavo o tem, kako to zgleda na terenu, sem prilepil eno fotografijo.

Kljub temu, da je bilo zelo interaktivno okolje, delo ni trpelo. Zjutraj sem najprej odgovoril na kup elektronskih sporočil. Nato sem precej časa posvetil promociji podjetniške delavnice, ki jo z mojim sodelavcem Vasjo organizirava prihodnji teden.

Opravil sem tudi dva sestanka. Najprej sva se dobila z Vasjo, se osvežila z aktualnimi zadevami na katerih delava, nato pa sta se oglasili še Mija in Tina. To sta članici štiri članske podjetniške skupine, ki deluje znotraj našega inkubatorja. Ustanovile so zavod Odtiz, ki ponuja plesne in dramske tečaje za osebe s posebnimi potrebami. Trudijo se na slovenski trg pripeljati tudi ponudbo adrenalinskih športov za osebe s posebnimi potrebami. Poslovni načrt so končale. Iščejo investicijo in vstopajo na trg. Imeli smo dolg in ploden sestanek.

V sklopu coworking dneva pa sem se udeležil tudi tradicionalne delavnice, ki nosi simpatično ime »Sedi 5«. Sedi 5 je prostor in čas, kjer coworkerji predstavljajo svoje ideje in od publike želijo iskreno povratno informacijo. Ta metoda »hitrega testiranja« je za socialne podjetnike in njihove produkte nepogrešljiva. Danes so se predstavile ustvarjalke projekta VEZA. Prihajajo iz Zasavja. Zelo pozitivno so me presenetile z izdajanjem »časopisa pozitivnih novic za aktivno skupnost« in njihovo namero, da bodo v Trbovljah zagnale center kreativni industrij, kjer bodo razvijali tudi projekte socialnega podjetništva. Super. Z veseljem sem jim podal povratno informacijo in z njimi delil navdušenje.

Za konec naj napišem, da kar naprej poslušam, da Slovenci ne znamo sodelovati. Danes pa sem zopet dobil občutek, da je tudi to le ena od floskul, ki nam jih vsiljuje sistem, ki (k sreči) odmira.