Predsednik DeSUS Karl Erjavec je namreč danes poudaril, da je bil eden od pogojev za vstop DeSUS v koalicijo tudi to, da ne bodo odpirali ideoloških tem. "Če se bo to nadaljevalo, bomo v stranki DeSUS razmislili, ali je to tisto, kar smo pričakovali," napoveduje predsednik stranke. Po njegovem mnenju je namen te vlade reševanje gospodarskega in finančnega stanja, "ne pa da se gremo neke ideološke prepire".

"Rdeča zvezda je simbol partizanstva in NOB. Kako bi bilo, če bi kristjanom prepovedali nositi križ?"

Pomisleke do selektivnega vabljenja na državno proslavo ima tudi predsednik državljanske liste in državnega zbora Gregor Virant. Kot je dejal za POP TV, to vidi kot nepotrebno odpiranje ideoloških tem in kot kršitev koalicijske pogodbe.

Tudi v SLS ne vidijo pravega razloga, da na državno proslavo niso povabljene tudi druge veteranske organizacije. Kljub temu, da obstajajo nekatera nestrinjanja v sklopu dogodkov slovenske polpretekle zgodovine, pa bi največja državna proslava in praznovanje osamosvojitve slovenskega naroda moral biti dogodek, ki združuje, povezuje in krepi narodno zavest, meni vodja poslanske skupine Mihael Prevc.

Svet PS soglasno podprl Türka, Janković se bo udeležil proslave

Ob tem opozarja, da so se v koaliciji jasno zavezali, da bodo "kakršnekoli ideološke teme potisnjene na povsem stranski tir". Zato je sedanja situacija, povezana s selektivnimi vabili, popolnoma nezaželena in nepotrebna. V poslanski skupini SLS zato od pristojnih vladnih predstavnikov pričakujejo dodatna pojasnila. Poslanci SLS se bomo proslave sicer udeležili.

Odločitev koordinacijskega odbora za proslave pa podpirajo v SDS. "Prav je, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot smo jo imeli na proslavi leta 1991 in ne tisto iz leta 1971," so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

"Proslava ob dnevu državnosti zaradi brezplačnega sodelovanja umetnikov ne bo manj kakovostna"

V NSi o tej temi, kot pravijo, niso razpravljali, oglasili so se le v strankinem podmladku, kjer poudarjajo, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati".