Koncept proslave sledi javnemu povabilu umetnikom k sodelovanju, s katerim so iskali vsebine, ki predstavljajo regionalno pristnost in kulturne navade ter običaje. Poziv je v javnosti sprožil veliko prahu, saj je koordinacijski odbor za državne proslave umetnike pozval, naj na proslavi sodelujejo brezplačno.

Brezplačno sodelovanje na število prijavljenih ni vplivalo

Po besedah Simetingerja se je na poziv prijavilo veliko število kulturnikov, tudi profesionalnih oziroma vrhunskih, zato meni, da brezplačno sodelovanje ni vplivalo na število prijavljenih. Natančnih podatkov o njihovem številu Simetinger nima, prav tako številk nima drugi avtor koncepta proslave Vasja Samec. Ta je povedal, da so nastopajoče izbrali z ozirom na vsebino, ki je po njegovih besedah pokrajinska raznolikost Slovenije na etnografski podlagi. Tako Samec kot Simetinger pri proslavi sodelujeta brezplačno.

"Profesionalizem se pogosto enači z višino zaslužka"

"Denar v prvi vrsti ni motivacija ali merilo, zaradi česar so skupine pristopile k temu in se odločile za sodelovanje," meni Simetinger, sicer umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt. Kot je povedal, denar prav tako ni merilo za kvaliteto in dodal, da je težava, da se profesionalizem pogosto enači z višino zaslužka.

Izbor udeležencev proslave ob dnevu državnosti okrcali tudi Stanovnik, Kučan in Türk

Po besedah Samca, ki prav tako deluje na področju folklore, so se s skupino za sodelovanje na proslavi odločili, ker so skoraj vsi nastopajoči financirani s strani občin in države. "Tako da tu ni bilo nič spornega. Naša dolžnost je, da se tu in tam odzovemo na občinske ali državne pozive," je še povedal.