Z ministrstva za izobraževanje so danes sporočili, da si želijo konstruktivnega sodelovanja s sindikatom, zato še čakajo na odgovor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da jim sporoči, v kateri člen pravilnika, ki določa normative in standarde, naj bi ministrstvo poseglo s pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole za prihodnje šolsko leto.

Štrukelj: Ministrstvo s sprenevedanjem žali razum

A glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je nad tem ogorčen. Prepričan je namreč, da se "s čakanjem na njihov odgovor ministrstvo spreneveda do mere, ki žali zdravi razum". Žali ravnanje slovenskega učiteljstva, ki je pristalo na znižanje plač zato, da bi ohranilo standarde in normative, poudarja Štrukelj.

"Nihče ni nikoli omenjal z naše strani pravilnika o standardih in normativih. Ta normativ, ki krši stavkovni sporazum, je v pravilniku o šolskem koledarju za osnovne šole, zdaj predlagan s strani ministrstva," pojasnjuje in navaja, da je to normativ o podaljšanju oz. o uri, ko se konča podaljšanje bivanje.

S tem MIZKŠ po Štrukljevih besedah krši stavkovni sporazum, da bodo vsi normativi opredeljeni v socialnem sporazumu. "Če bo ta prevara izpeljana in bodo spremenili normativ v pravilniku o šolskem koledarju, je danes Konfederacija sindikatov javnega sektorja podprla, da ne bo podpisala socialnega sporazuma," je za STA poudaril.

"Ravnanje ministrstva pritlehna prevara"

Pa tudi pri drugih vprašanjih, kot so spremembe zakona o delovnih razmerjih, konfederacija, kot pravi, ne bo konstruktivno sodelovala. Ravnanje ministrstva je še označil kot "absolutno primitivno, pritlehno prevaro, ki na nek način arogantno podcenjuje celotno slovensko šolstvo in šolnike".

Štrukelj je še omenil, da so se v sredo odzvali na torkov poziv ministra Turka, naj mu povedo, s čim novi pravilnik o šolskem koledarju posega v pravilnik o standardih in normativih. Na ministrstvu namreč še vedno vztrajajo, da takega posega ni.

"Natančno smo odgovorili, kaj kršijo. A se zdaj sprenevedajo, da jim pokažemo, kateri člen pravilnika o standardih in normativih kršijo," pravi Štrukelj in poudarja, da tega niso nikoli trdili. V Svizu namreč trdijo, da MIZKŠ krši stavkovni sporazum. Dokaz, da je to normativ, pa je, da je bil umaknjen iz zakona za uravnoteženje javnih financ skupaj z drugimi normativi, sklene Štrukelj.