Kot je pojasnil predsednik odbora in poslanec SDS Andrej Šircelj, v današnji razpravi ni dobil zagotovila, da je cena 1,3 milijarde evrov vrednega projekta končna in določna. Zato je prekinil razpravo in to točko dnevnega reda.

Razpravo o državnem poroštvu bodo predvidoma nadaljevali, če bodo pridobili ustrezne podatke, čez teden dni, najkasneje v četrtek.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je sicer uvodoma na seji pojasnil, da ni izpolnjen prvi in bistven pogoj, torej znižanje vrednosti investicije z 1,3 na 1,2 milijarde evrov. Dodal je, da gre cena montaže prek 130 milijonov evrov, potem ko je bila v četrtem noveliranem investicijskem programu postavljena pri 100 milijonov evrov, v tretjem pa pri 86 milijonov evrov.

"Po našem mnenju bistven pogoj o vrednosti projekta ni izpolnjen," je poudaril minister in menil, da mora danes odbor dobiti poglobljene informacije o tem in se skladno s tem nato tudi odločiti.

Alstom bo ceni montaže podal v 25 mesecih po podpisu pogodbe

Po pojasnilih prvega moža Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simona Tota je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno. "Vrednost investicije je navzgor omejena, ni pa navzdol. Še vedno se najde prostor za znižanja in dodatne možnostih prihrankov na tem področju," je poudaril.

Dodal je, da so v ceno 1,3 milijarde evrov vključili vse elemente, ki so bili izpuščeni v predhodnih investicijskih programih ali pa so bili v njih podcenjeni.

Glede cene montaže je pojasnil, da je bila v času, ko je Teš vodil Uroš Rotnik, podpisana pogodba, v kateri je bilo določeno, da bo dobavitelj, torej Alstom, informacijo o ceni montaže podal v 25 mesecih po podpisu pogodbe. Tako so najprej dobili ceno preko 200 milijonov evrov, a so v zadnjem letu in pol vodili pogajanja za znižanje cene.

Danes je po Totovih besedah ta cena med 130 in 140 milijonov evrov, v ceno pa so vključena vsa montažna dela, ki se bodo v prihodnjih letih še izvršila. Dodal je, da je podpisanih že več kot 60 odstotkov pogodb, za ostale pa imajo informativne ponudbe, ki kažejo okvire vrednosti.