"S predstavitvijo smo zelo zadovoljni, saj glede na predstavitev pri zakonu o delovnih razmerjih ne gre za kozmetične popravke, ampak za celovito prenovo, ki gre v veliki meri v smeri večje prožnosti trga dela, na kar v združenju opozarjamo že vrsto let," je poudaril Smole.

Po njegovih besedah se je doslej vrsto let delalo le na varnosti zaposlenih, zdaj pa je čas, da delovnopravna zakonodaja omogoči prožnost, saj bo to bistveno izboljšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Več podrobnosti o smernicah Smole ni želel povedati, saj naj bi jih vlada predstavila v petek.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je sicer v preteklosti napovedal, da bo šla reforma trga dela v smer lažjega zaposlovanja in preprostejšega delovnopravnega razmerja ter manj možnih oblik zaposlovanja.

Poudarek na zmanjšanju razlik med zaposlitvijo za določen in nedoločen čas

Poudarek naj bi bil tudi na zmanjšanju ali odpravi razlik med zaposlitvijo za določen in nedoločen čas, preprostejših postopkih odpuščanja, hkrati pa ohranitvi varnosti zaposlenih, večji prožnosti pri razporejanju delovnega časa, zamenjavi delovnih mest in ustanovitvi sklada za odpravnine.

Pred sestankom je bilo slišati, da bo predsednik z delodajalci spregovoril tudi o nadaljevanju socialnega dialoga v zvezi s socialnim sporazumom, a o tem po Smoletovih besedah ni bilo govora.

Potem ko se je postopek sprejemanja sporazuma 2012-2016 v začetku tega meseca preselil na sedem delovnih skupin, se je namreč zapletlo, tako da usklajevanje posameznih tem tam že ves čas teče brez delodajalcev, saj ti niso zadovoljni s sestavo skupin.

Kot je danes dejal Smole, bodo delodajalci počakali, da vlada posamezna poglavja toliko uskladi, da jih bo pripeljala na Ekonomsko-socialni svet (ESS). "Računamo, da se bomo tam uskladili," je sklenil.

Janša bo smernice delovnopravne zakonodaje popoldne predstavil še sindikatom.