V tem času bosta obe strani s pristojnimi še vnaprej iskali rešitve, so še zapisali v UKC Ljubljana. Začetek stavke so medicinske sestre sprva napovedale za ponedeljek, 11. junija, a so se pred tem odločile, da začetek stavke prestavijo za dva tedna. Tako danes drugič prestavljajo začetek stavke. Prvič so se za odložitev stavke odločile, ker so od ministrstva za zdravje dobile zagotovilo, da se bo pripravila sistemska rešitev.

Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, so srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v t.i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester.

Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo v UKC. Oziroma kot trdijo v sindikatu Pergam, je tem medicinskim sestram vodstvo UKC ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo.