Izrazil je prepričanje, da ima LDS pomembno mesto pri prihodnji graditvi tretje in s tem tudi liberalne poti v Sloveniji, ki jo je začela po kongresu v Trbovljah. "Stranka se je najprej komunikacijsko notranje okrepila, izvaja se načrt sanacije dolgov, pripravlja se nov statut in osvežitev programa," je v odstopni izjavi zapisal Iztok Podbregar.

"Za Podbregarjevim odstopom so res osebni razlogi, med drugim tudi preobremenjenost. Ni odstopil zaradi kakšnih zamer. V stranki ni nobenih zamer," je za Dnevnik.si potrdil podpredsednik stranke Zmago Zadnik.

V stranki, ki ni presegla praga za vstop v parlament, bodo v prihodnjih dneh začeli s postopki izbire novega predsednika ali predsednice in razpisali evidentiranje možnih kandidatov in kandidatk. Zadnik je dejal, da imena novih kandidatov ali kandidatk še niso znana. "V začetku julija bo najbrž svet stranke, kjer bomo naredili evidentiranje možnih kandidatov," je razložil. Volitve bodo opravljene na jesenskem kongresu, ki so ga v stranki, tako Zadnik, imeli že tako v načrtu, na njem pa bodo opravili tudi razpravo o programu.

Dr. Iztok Podbregar je pooblastila za opravljanje funkcije do izvolitve novega predsednika ali predsednice, prenesel na podpredsednico stranke dr. Sonjo Kralj Bervar, sam pa še naprej ostaja aktiven član stranke.

Podbregar je na čelu stranke po kongresu marca letos nasledil Katarino Kresal, ki je bila v času Pahorjeve vlade ministrica za notranje zadeve. Podbregar, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Sove, je bil edini kandidat za predsednika stranke.

Član LDS Aleš Zalar in nekdanji minister za pravosodje je danes na twitterju objavil tvit, ki se v neki meri morda nanaša tudi na Podbregarjev odstop.