Janković pričakuje, da bo glede referendumske ureditve oblikovana strokovna skupina, ki bo podala svoje mnenje glede sprememb. A hkrati svet stranke po Jankovićevih besedah državnemu zboru predlaga, naj ta sprememba ustave začne veljati 1. januarja 2015.

Koaliciji ponujajo roko

Pojasnil je, da je referendumska zakonodaja nastala po tem, ko je "padla" ideja o zlatem fiskalnem pravilu, za katerega se je prav tako predvidevalo, da bi se uveljavilo leta 2015. Po drugi strani pa v civilni družbi obstaja veliko strahu, da bi ta sprememba, če bi takoj prišla v veljavo, kazala, da se zmanjšuje najvišja oblika demokracije ter se onemogoča referendum posebno v tem času, ko je nezadovoljstvo ljudi veliko, je dejal predsednik PS. Kot pravi, koaliciji ponujajo roko, sedaj pa se bo izkazalo, ali so šli v predlog s figo v žepu ali so resno mislili.

Največja vladna stranka SDS se je na ta predlog Pozitivne Slovenije že odzvala na družabnem omrežju Twitter. Zapisali so, da je to tako, kot da "bi bolniku s pljučnico zdravnik predpisal antibiotike z rokom začetka jemanja šele čez tri mesece". To pa je tragikomično, so dodali.

Podpora Türku

Omenjeni dogovor med strankami sicer predvideva 35-odstoten kvorum, potreben za veljavnost referenduma. Predvideva tudi, da na referendumu ne bi smeli odločati o nujnih ukrepih v primeru naravnih nesreč in obrambe države, v primerih, ko bi bile lahko ogrožene človekove pravice in temeljne svoboščine, in ko bi odločali o fiskalnih vprašanjih. Referenduma pa ne bi več mogla zahtevati tretjina poslancev in državni svet.

Glede na soglasno odločitev sveta stranke o podpori predsedniškemu kandidatu Danilu Türku je Janković vse člane in simpatizerje stranke pozval, naj se jeseni udeležijo volitev za predsednika republike in naj svoj glas oddajo za Türka. Janković je prepričan, da je Türk svoj mandat, ki se mu izteka, opravil izvrstno.

Janković se bo petkove proslave ob dnevu državnosti udeležil, za preostale člane Pozitivne Slovenije pa je dejal, da bo o tem razmislil vsak pri sebi. A kljub temu je prepričan, da odločitev vlade, da se proslave udeležijo le praporščaki veteranskih organizacij osamosvojitvene vojne, kaže, da vlada ne priznava zgodovine Slovenije in deli državljane na dve kategoriji.

Vlada pokazala, "kako si predstavlja ugrabitev države"

Vlada je ponovno tudi pokazala, "kako si predstavlja ugrabitev države" je poudaril. Zato se je Janković vprašal, kako si lahko nekdo sploh predstavlja praznovanje dneva državnosti brez tistih, ki so omogočili, da danes živimo v samostojni in neodvisni Sloveniji.

Kljub temu je Janković kot ljubljanski župan vse praporščake pozval, naj pridejo na proslavo, občina pa bo zagotovila zadostno število klopi, da bodo vsi lahko sedeli. Kot je dejal, je proslava odprta, prostora pa je veliko. "Menim, da moramo tukaj pokazati, da so državljani bolj pripravljeni za sodelovanje in odpravljanje kakršnih koli razlik," je povedal v izjavi za medije.

Janković pozdravlja tudi odločitev Türka, da se proslave udeleži, upa pa, da bo Türk v govoru povedal, "kaj si misli o takem predlogu vlade". Ob tem je spomnil, da praporščaki na praporih nosijo slovenski grb ali zvezdo, ki sta pozlačena, in dodal, da so bili slovenski vojaki na strani zmagovalcev v drugi svetovni vojni, "torej na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja".

Na današnji seji sveta je bila soglasno sprejeta tudi odločitev o nasprotovanju ukinitvi državnega sveta. Se pa strinjajo z reorganizacijo te institucije, je dodal Janković.