Kot je pojasnil predsednik odbora in poslanec SDS Andrej Šircelj, v današnji razpravi ni dobil zagotovila, da je cena 1,3 milijarde evrov vrednega projekta končna in določna. Zato je prekinil razpravo in to točko dnevnega reda.

Razpravo o državnem poroštvu bodo predvidoma nadaljevali, če bodo pridobili ustrezne podatke, čez teden dni, najkasneje v četrtek.

Simon Tot: V ceno 1,3 milijarde evrov so vključeni vsi elementi

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je sicer uvodoma na seji pojasnil, da ni izpolnjen prvi in bistven pogoj, torej znižanje vrednosti investicije z 1,3 na 1,2 milijarde evrov. Dodal je, da gre cena montaže prek 130 milijonov evrov, potem ko je bila v četrtem noveliranem investicijskem programu postavljena pri 100 milijonov evrov, v tretjem pa pri 86 milijonov evrov.

"Po našem mnenju bistven pogoj o vrednosti projekta ni izpolnjen," je poudaril minister in menil, da mora danes odbor dobiti poglobljene informacije o tem in se skladno s tem nato tudi odločiti.

Po pojasnilih prvega moža Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Tota je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno. "Vrednost investicije je navzgor omejena, ni pa navzdol. Še vedno se najde prostor za znižanja in dodatne možnostih prihrankov na tem področju," je poudaril.

V ceno so vključeni vsi elementi

Dodal je, da so v ceno 1,3 milijarde evrov vključili vse elemente, ki so bili izpuščeni v predhodnih investicijskih programih ali pa so bili v njih podcenjeni.

Glede cene montaže je pojasnil, da je bila v času, ko je Teš vodil Uroš Rotnik, podpisana pogodba, v kateri je bilo določeno, da bo dobavitelj, torej Alstom, informacijo o ceni montaže podal v 25 mesecih po podpisu pogodbe. Tako so najprej dobili ceno preko 200 milijonov evrov, a so v zadnjem letu in pol vodili pogajanja za znižanje cene.

Danes je po Totovih besedah ta cena med 130 in 140 milijonov evrov, v ceno pa so vključena vsa montažna dela, ki se bodo v prihodnjih letih še izvršila.

440 milijonov evrov vredno posojilo

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB), je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). DZ je sicer o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno obravnavo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Odbor bi sicer moral o predlogu zakona odločati že 23. maja, a je takrat to točko na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi umaknil z dnevnega reda. Za umik so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu. Tokrat odbor razpolaga z vso dokumentacijo.

Preberite še: "Okolica TEŠ bistveno manj onesnažena kot v preteklosti in je primerljiva z drugimi predeli v Sloveniji"

Projekt je na kritični točki

Projekt je po Totovi oceni na kritični točki. Lahko se nadaljuje po načrtovani poti, v nasprotnem primeru pa se bo podražil. Trenutna pogodba z Alstomom je po njegovem mnenju tudi v bistveno boljši kondiciji, kot je bila.

Prvopodpisani pod predlog zakona Srečko Meh (SD) je ocenil, da je čas za odločitev o izjemno pomembni investiciji, o njeni usodi. Z neodločitvijo je namreč po njegovi oceni ogroženo tudi poslovanje HSE.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič je spomnil, da je vlada v preteklosti imela določene pomisleke o projektu. Kljub temu je ocenila, da bo potencialno podprla predlog zakona, če Teš izpolni določene pogoje. Vlada je te pogoje maja v obliki dopolnila k predlogu zakona posredovala v DZ. "Stališče vlade je, da je pripravljena zakon podpreti, če so ti pogoji vključeni v sam zakon in tudi posledično izpolnjeni," je še pojasnil Živkovič.

Zdaj odbor razpravlja o predlogu zakona. Poslanca Mateja Tonina (NSi) je med drugim zanimalo, če drži, da je Siemens ponujal, da postavi Teš 6 za 750 milijonov evrov na ključ.

Generalni direktor HSE Matjaž Janežič mu je odgovoril, da se ne da govoriti o tem, ali so cene primerljive, saj da je to možno le po indikativni ceni. Ponudb ni mogoče dati na skupni imenovalec, je opozoril. Glede financiranja projekta pa je dejal, da komercialne banke ne morejo zagotavljati takšne ročnosti, kot jih projekt potrebuje.

Nekdanji prvi mož Teša Rotnik je poslancem orisal kronologijo projekta in dodal, da Siemensova ponudba ni bila popolna. Po indikativni ceni pa je znesek za elektrarno na ključ znašal nekaj manj kot milijardo evrov. Po njegovih pojasnilih so bile na trgu, ko so izbirali dobavitelja, drugačne razmere. Povpraševanje je bistveno presegalo ponudbo, kar je po njegovem mnenju tudi razlog, da se je projekt dražil. Vlagatelji niso bili več kralji, ampak so kralji postali dobavitelji, zato so zahtevali so rezervacijske pogodbe, je dejal. Teš je v osnovni pogodbi zahteval, da Alstom ne sme imeti nobenega posrednika, dobavitelj je to tudi podpisal. "Prepričan sem, da ta za glavno tehnološko opremo v Sloveniji nima nobenega posrednika," je še dejal Rotnik.

Pozitivna Slovenija se bo po besedah Jožeta Velikonje današnjega glasovanja o usodi predloga zakona vzdržala, ker da se vlada izogiba odgovornosti.

Poslanec Državljanske liste Bojan Starman je ocenil, da je Teš 6 "zgodba brez konca", vlada pa da bi morala preveriti vse strokovne stvari pri projektu.

Poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj je opozoril, da odbor odloča o poroštvu države. Če bo prišlo do tega, da HSE in Teš ne bosta zmogla odplačevati posojila, potem bo to padlo na pleča davkoplačevalcev, zato morajo poslanci dobiti celotno sliko projekta.

Poslanec SD Matevž Frangež pa je menil, da bi moral odbor sprejeti sklep, da predlagajo AUKN in vladi, naj preučita možnost ugotavljanja odškodninske odgovornosti pri Tešu 6. "Pred nami stoji velika nevarnost, da bomo zaradi Teša 6 sesuli dobršen del slovenske energetike," je še ocenil.

O predlogu zakona bi morali odločiti že 23. maja

Odbor bi sicer moral o predlogu zakona odločati že 23. maja, a je takrat to točko na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi umaknil z dnevnega reda. Za umik so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu. Tokrat je odbor, ki mu je Teš dostavil zahtevano dokumentacijo, presodil, da še vedno ni zagotovila o končni ceni projekta.

Odločanje odbora o državnem poroštvu je spremljal protestni shod pobude Še je čas. Predstavniki pobude so na ploščad nasproti parlamenta postavili tudi 1320 glinenčkov, ki simbolno, kot izhaja iz raziskave Greenpeacea Slovenije, predstavljajo število smrtnih žrtev v času obratovanja Teša 6.

Besedo na seji odbora sta med drugim dobila vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros in predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič. Oba, sicer nasprotnika Teša 6, sta poslance spomnila na dejavnosti organizacij glede Teša. Na sejo je bil po Šircljevih pojasnilih vabljen tudi predsednik uprave Alstom Power Centrales Phillipe Cochet, a se seje zaradi službenih obveznostih ni utegnil udeležiti.

Kot so za STA dejali v Alstomu, čakajo na dokončno odločitev odbora in s tem povezano razpravo o projektu. "V zadnjih dneh smo si na sestanku s Tešem prizadevali še dodatno podpreti projekt in upamo, da bodo ti dogovori s Tešem pripomogli k pozitivni rešitvi glede zagotovitve virov financiranja za projekt šestega bloka," so še poudarili.