Tožilstvo je v sklepnem nagovoru ocenilo, da Breivik med napadom ni bil prišteven oziroma da ni dovolj dokazov o njegovi prištevnosti brez vsakršnega dvoma. Če bo sodišče vendarle presodilo, da je Breivik kazensko odgovoren za svoja dejanja, potem naj ga obsodi na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, je še predlagal tožilec.

Sodišču sta bili sicer med sojenjem predloženi dve psihiatrični oceni 33-letnega desničarskega skrajneža. Po eni oceni je bil, ko je julija lani najprej razstrelil avtomobil bombo v središču Osla in ubil osem ljudi, nato pa v strelskem pohodu na bližnjem otoku Utoya pobil še 69 večinoma mladih ljudi, prišteven, po drugi oceni pa ne.

Končno besedo glede tega bo imelo sodišče. Sam Breivik želi, da bi ga razglasili za prištevnega, čeprav bi to pomenilo, da ga namesto psihiatrične bolnišnice čaka dolgotrajna zaporna kazen. Na ta način namreč njegova islamofobna ideologija, ki ga je napeljala k napadu, ne bila odpisana kot blodnje podivjanega norca.

V skladu s tem je za primer napotitve v psihiatrično bolnišnico že napovedal pritožbo. Današnje sklepne besede tožilstva je obtoženi sicer spremljal mirno, na koncu pa jih je pospremil z nacističnim pozdravom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Psihiatra: Med napadi pri Breiviku ni bilo opaziti nobenih znakov duševne bolezni

Breivik: Muslimani so se v mladosti do mene večkrat grdo obnašali