Danes, ko že cel dan pišem finančno poročilo o projektu »Socialno podjetništvo – priložnost za pogumne«, ki smo ga ravnokar zaključili v našem inkubatorju, pa veliko razmišljam o »fedru«. In pred par minutami zaključim svoje misli s sklepom: Denar ni feder. Denar je palica, ki ima dva konca in če nisi priden, te naseka po riti.

Denar je (zelo) omejen vir kot vse ostalo na svetu. Neomejeni sta le človeška neumnost in iznajdljivost. Zatorej denar ni feder. Z mano se ne strinjajo tisti, ki z njim špekulirajo – ga raztegujejo in nategujejo. In ravno nateg fedra nas je pripeljal v to godljo, ki jo imamo danes. Vsi ekonomski kazalci obrnjeni navzdol, rezultat mesarskega klanja na Zavodu za zaposlovanje pa v tej minuti tekme 106.796 proti 1115. Torej nas zdrava kmečka logika pripelje do spoznanja, da je denar palica, ki nas trenutno tepe po riti. In ni feder.

Ta ista logika pa nam pove tudi to, da v resnici lahko porabiš točno toliko palice, kot znaša njena dolžina. Vse ostale »mokre sanje« o nategovanju fedra so zelo kratkoročne, na koncu pa te pripeljejo v krizo, v bankrot, v zapor ali pa na štrik. Vse to ni znanstvena fantastika. To se dogaja zdaj. Ko mladi, s katerimi delamo v našem inkubatorju razumejo to, kar sem napisal zgoraj, so osvojili znanje, ki je skrito v metrih ekonomsko teoretičnih knjig. Ko pa bodo to razumeli tudi tajkuni, ki feder nategnejo do konca, ko pa jim zmanjka moči, pa na pomoč pokličejo še banke, takrat ne bo več krize. In ko smo že ravno pri denarju, je na tem mestu potrebno omeniti Dobro borzo. Gre za inovativen finančni mehanizem, ki pomaga socialnim podjetnikom pri financiranju. Priporočam!

Torej, danes sem cel dan pisal poročilo projekta. Precej dolgočasno. Kajne? Pa vendar je zgoraj opisana lekcija neprecenljiva. Iz projektnega poročila je razvidno, da smo vključili v svoje aktivnosti 249 udeležencev. Seveda smo si želeli, da bi jih sodelovalo 500, 1000. Ampak, ko se zavedaš, koliko je dolga tvoja palica, pogoltneš svoj ego in požrešnost, ker veš, da jih boš v nasprotnem primeru dobil po riti. In v tem se skriva skrivnost uspešnega vodenja financ – požreti je treba požrešnost. Sploh ne gre za denar, gre za vrednote.

Spomnite se mojega nasveta, ko boste besno pritiskali na tipke bankomata in moledovali, naj vam pljune še limit, ko se boste poigravali s sladko mislijo, da je potrebno plačila s kreditno kartico plačati šele čez en mesec ali ko boste kupovali nov mega televizor na obroke, katerega boste odplačevali celo več mesecev, kot jih vsebuje vaša pogodba o zaposlitvi za določen čas.