Je sojenje na tokratnem evropskem prvenstvu do sedaj kakovostno?

Generalno gledano je bilo na večini tekem sojenje kar dobro. A vseeno je bilo videnih tudi kar nekaj velikih napak, ki so imele posledice na rezultatih. Na tekmi Danska - Nemčija je bil nedosojen kazenski strel za Dance, na tekmi Hrvaška - Španija so bili naši južni sosedje dvakrat ali trikrat oškodovani, Irci proti Hrvatom niso dobili čiste enajstmetrovke...

Kako pa bi ocenili delo slovenskega sodnika Damirja Skomine?

Po videnem je svoje delo opravil več kot dobro. Na prvi tekmi med Dansko in Nizozemsko se je v zaključku zgodila situacija, ko je danski nogometaš v kazenskem prostoru igral z roko, a se je Damir odločil pravilno. Mnenja so bila deljena, a kot kaže to ni preveč zmotilo vodilnih na Evropski nogometni zvezi Uefa, saj Skomina ostaja med sodniki na evropskem prvenstvu tudi v izločilnih dvobojih.

Kakšna pa je možnost, da bi Skomina sodil finale?

To je odvisno od številnih kriterijev. V prvi vrsti bo veliko odgovorov dalo sojenje, ki ga bo pokazal na četrtfinalnem obračunu med Nemčijo in Grčijo.

Najbolj so se nad sojenjem pritoževali v hrvaškem taboru. Omenili ste že, da so bili oškodovani proti Španiji. Je bilo sojenje ključno, da so Hrvati potovali domov že po skupinskem delu?

Omeniti je treba, da Španija in Italija nista bili premočni, saj je Hrvaška obe reprezentanci izredno namučila in bila dokaj enakovreden tekmec. Nikoli ne bomo vedeli, kaj bi se lahko zgodilo. Grob prekršek nad Mandžukićem je bil na meji kazenskega prostora, sodnik pa je storil napako že s tem, ko Ramosa ni kaznoval z opominom. Druga situacija s Čorluko pa je nesporna. Takrat bi moral posredovati peti sodnik ob golu. Če bi tako Hrvati okoli pet minut pred koncem dosegli vodilni zadetek, je vprašanje, ali bi se Španci pobrali. Tukaj lahko brez dvoma rečemo, da je sodnik vplival na rezultat.

Koliko je pri teh odločitvah odigralo vlogo dejstvo, da je Hrvaška igrala proti Španiji, ki je aktualni evropski in svetovni prvak?

Šlo je za slab dan sodnika, v kaj drugega ne verjamem. Vse skupaj je na evropskem prvenstvu na tako profesionalni ravni, da kaj takega ne vpliva na sodnika.

Velika napaka se je zgodila tudi na tekmi med Ukrajino in Anglijo, ko je žoga pri strelu Marka Devića prečkala golovo črto, a zadetka ni videl niti peti sodnik ob golu.

Enak primer sem vam že omenil pri tekmi Španija - Hrvaška, ko bi peti sodnik moral posredovati. Nerazumljivo je, da na obračunu med Ukrajino in Anglijo ni odreagiral, čeprav je bil v odličnem položaju. Postavlja se vprašanje o kakovosti dela sodnikov za golom. Očitno je, da sodniki ne dosegajo pričakovanj Uefe.

Predsednik Uefe Sepp Blatter je po tekmi dejal, da se tehnologija enostavno mora v najkrajšem možnem času uvesti v nogomet. Se strinjate?

Glede na to, da se je v praksi pokazalo, da človeški faktor enostavno ne zadostuje, bo treba resno ukrepati. Predvsem tehnologija na golovi črti, da se bo točno vedelo, kdaj je bil dosežen zadetek.

Kdo je za vas glavni favorit prvenstva?

Težko je reči, kdo je pokazal največ. Morda izstopajo Nemci in Španci. A je težko napovedati favorita, saj so reprezentance izredno izenačene. Sam navijam za dober nogomet in sojenje, tako da bomo navijači zadovoljni, potem pa naj zmaga najboljši.