Pri prašičih, ki jih ljudje redijo v sistemih z izpustom ali v prostih rejah, lahko pride do sončnih opeklin, opozarjajo na veterinarski upravi. Dodajajo, da je treba za zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem misliti tudi pri organiziranju paše: živali na pašniku morajo imeti dostop do vode in možnost umika v senco (pod drevo ali nadstrešek), za ustrezno temperaturo in kakovost zraka pa je treba poskrbeti tudi pri živalih med prevozom. Na visoke temperature so še zlasti občutljivi psi, zato jih ni dovoljeno puščati v avtomobilih brez ustreznega zračenja. V primeru vročinskega vala je treba žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo. Glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, pa poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Poleg vročine pa Slovenijo te dni pestijo še povečane koncentracije ozona. Na merilnih mestih v Kopru, Novi Gorici in na Otlici v Trnovskem gozdu 950 metrov visoko so ob 16. uri koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka.

Najvišja koncentracija je bila v Novi Gorici, in sicer 191 mikrogramov na kubični meter, med zidovi mesta in na asfaltu pa so se temperature na soncu dvignile kar na 40 stopinj Celzija. Alarmna vrednost, 240 mikrogramov na kubični meter, tokrat ni bila presežena. Na Goriškem ob ozonu svoje k težavam dodajajo še onesnaženi delci iz Padske nižine, ki jih na Goriško prinaša veter.

Vdihavanje ozona lahko povzroči številne zdravstvene težave, na primer bolečine v prsih, kašljanje, bruhanje in draženje grla. Slabo vpliva tudi na ljudi s kroničnimi boleznimi, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma, povzroča pa tudi zmanjšanje kapacitete pljuč. Izpostavljenost ozonu lahko povzroča zdravstvene težave tudi zdravim ljudem. Ker običajno ozon nastaja v onesnaženem zraku in vročem vremenu, je njegovim škodljivim vplivom izpostavljen vsak, ki ta čas preživlja na prostem. Še posebno so zanje dovzetni otroci, starejši ljudje, delavci na prostem in rekreativni športniki. Zato ljudem v času povečanih koncentracij ozona priporočajo zadrževanje v zaprtih prostorih, izogibanje naporom in uživanje tekočin.