Če se turist zapelje samo v dva bohinjska kampa, so mu vzroki za take številke jasni. V kampu Danica ob Bohinjski Bistrici je gostov ogromno, vsako leto kaj dodajo v ponudbi. Po drugi strani pa je kamp Zlatorog na pol prazen, menjavajo se najemniki, naložb ni. "Tragično je, da Bohinj mnogi že enačijo s problemi zaprtih hotelov in nedelujočega smučišča Kobla. A imamo tudi odlično ponudbo v hotelu Park, družinske hotele, številne dogodke za pospeševanje turističnega utripa," pojasnjuje že znana bohinjska turistična nasprotja direktor lokalne turistične organizacije Klemen Langus. In če lahko festival alpskega cvetja ustvari 650 nočitev, zaprti hotel Ski na Voglu in skoraj prazni Zlatorog nakazujeta razvojni mrk turizma ob samem jezeru.

K sreči je sodelovanje med Triglavskim narodnim parkom, Žičnicami Vogel in lokalno turistično ponudbo vse boljše: "Na Voglu je odprta nova informacijska pot, poleti prepeljemo iz doline 80.000 gostov z nihalko. Ponuditi jim moramo tisto, po čemer je Bohinj znan. Naše posebnosti in predvsem neokrnjeno naravo," je dejal novi direktor Žičnic Vogel Boštjan Mencinger, direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar pa poudarja, da država sicer še ni naredila vseh korakov za nov prostorski načrt Vogla, a je z dialogom in premišljenim ravnanjem mogoče sodelovanje tudi med parkom in turističnim gospodarstvom.

Da v Bohinju včasih besede tudi v turizmu prehitevajo razum, dokazuje zamisel o odkupu propadajočih hotelov, ki so v lasti podjetnika Zmaga Pačnika, ker občina pač ne zmore naložbe z okoli desetimi milijoni evrov. Občinski svet je sicer izglasoval ustanovitev turističnega podjetja, ki pa bi morda lahko odkupilo gostišče Savica za dobrega pol milijona evrov, kaj drugega pa že ne več. Tudi Družba za spodbujanje razvoja TNP je Bohinjce že večkrat razočarala kot slab gospodar v turizmu. V lasti imajo Šport Hotel na Pokljuki, penzion Jelka, gostišče Savica in gostišče na Zatrniku.

"Računamo, da se bo obisk popravil, ker so obeti za glavno sezono dobri. Bohinj vendarle veliko stori za svoje goste. Kar 2000 jih ima kartico Gost Bohinja s popusti, med dobre dosežke pa štejem še nov plezalni vodnik s 476 smermi in 16 plezališči, ki bo kmalu izšel," pravi Klemen Langus. V zadnjem času je Bohinj dobil karto planinskih in sprehajalnih poti ter kolesarski vodnik. Neuresničena ostaja želja po ustrezni kolesarski povezavi Bleda in Bohinja, ker je sedanja za kolesarje izredno nevarna.