Slovensko zastopstvo na dirki dirk bo znova preseglo vse statistike Slovencev na največjih elitnih preizkušnjah. Le zaradi poškodbe bo ostal doma peti nesojeni udeleženec Toura Simon Špilak. Z letošnjimi dosežki je daleč najboljši slovenski kolesar, trenutno 33. na svetovni lestvici. Padec in poškodba hrbta dan pred začetkom dirke Po Švici, zaradi česar je moral zaradi težav z vrtenjem pedalov tudi predčasno odnehati, je posledično tudi odpoved uvrstitve v rusko ekipo Katjuše.

"Posledice padca še čutim, treniram pa že. Ker nisem popolnoma pripravljen, je prav, da je priložnost dobil v tem trenutku boljši od mene," se je sprijaznil Prekmurec. Izmed najboljših na svetovni lestvici podobno usodo deli še okoli 20 odstotkov kolesarjev, tudi vodilni, kolega iz ekipe, Španec Joaquin Rodriguez. Če bi ga uvrstili v ekipo, bi bil zlati rezervist, predvsem pa rezalec vetra in dostavljalec vode Rusu Denisu Menčovu, ki mu v karieri ob osvojenih lovorikah na dveh Vueltah, Giru in mladega kolesarja na Touru manjka le še veliki Tour de France. Špilak obljublja, da bo za 26. rojstni dan, če le ne bo prehudih težav, v nedeljo v lovu za majico prvaka.

Kristijana Korena so šefi ekipe Liquigas potrdili kot udeleženca že pred dirko Po Sloveniji. Sproščen je potem z etapno zmago v kronometru v Ljubljani, lovoriko najbolj vsestranskega po etapnih uvrstitvah in tretjim mestom za Janijem Brajkovičem in Domenicom Pozzovivom to zaupanje potrdil. "Dobro sem se zavedal, da je bila dirka Po Sloveniji moja edina priložnost, da se izkažem in sem imel na razpolago tudi pomoč kolegov. Vem, kaj me čaka v Franciji. Liquigas bo na Touru s tremi kapetani, Ivanom Bassom, Vincenzom Nibalijem in Petrom Saganom. Razumljivo, da bo vse podrejeno le njim," pove Koren. V Mirni Peči bo eden glavnih favoritov za naslov, če si ga v Liquigasu sploh želijo.

Borut Božič jo je tam že oblekel. Na dirki Po Sloveniji zaradi trase ni dobil priložnosti za opazen rezultat. Izjemen prispevek pa je njegova pomoč Janiju Brajkoviču do zmage. V Beli krajini in na Gorenjskem je tudi čez klance naredil za sprinterja izjemno delo. V nedeljo bo dvojec Astane znova lahko priredil taktiko. Oba Slovenca bosta nosilca Astane tudi na Touru. "V ponedeljek sem čutil boleče grlo, a večjih posledic ni," je stanje po dirki Po Sloveniji opisal Jani Brajkovič. Vožnja na čas mu je po epski kraljevski etapi pustila nekaj dvomov. "Kronometer je tisti, ki ga bo v tem obdobju treba še popraviti," si je zadal nalogo pred odhodom v Belgijo. Letošnji Tour bo namreč v znamenju voženj na čas, v skupni dolžini kar 100 kilometrov, kar je daleč največ v zadnjih letih. In ko beseda nanese na želje o dirki dirk? "Zadovoljen bi bil z uvrstitvijo med deseterico." Sliši se tako preprosto.