Ljubljana S projektom Praznik glasbe se slovenski glasbeni ustvarjalci že drugič pridružujejo priznani mednarodni iniciativi Fete de la Musique, ki poteka v več kot 100 državah in 340 mestih po vsem svetu. Kot so povedali v Glasbeni zadrugi Celinka, ki je bila pobudnica prvega praznovanja Praznika glasbe, so se v letošnjem letu zaradi splošne kulturne klime vzdržali organizacije, zbiranja prijav in razporejanja prijavljenih ustvarjalcev. "Ker pa je ravno čim večja spontanost eden od smislov Praznika glasbe, so dobrodošli glasbeniki vseh žanrov, amaterji in profesionalci."

Temeljne smernice enodnevnega dogodka, ki poteka pod mednarodnim pokroviteljstvom francoske organizacije ADCEP, so med drugim naslednje: festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, amaterjem in profesionalcem, vsi koncerti oziroma nastopi so brezplačni za poslušalce, festival pa je tudi priložnost, da se glasba pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori. Po besedah pobudnikov dogodka je Praznik glasbe usmerjen v promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev, promocijo žive glasbe ter vzpostavljanju odnosa tišina - glasba. "Je enodnevni festival, na katerem se tako amaterski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov brezplačno predstavijo na zunanjih prizoriščih v starem mestnem jedru in na drugih lokacijah, ki so tisti dan v ta namen odprte za širšo javnost".

Koncerti bodo potekali na Mestnem, Dvornem in Gornjem trgu, na Šuštarskem mostu, na Stritarjevi ulici, v KUD Franceta Prešerna in v AKC Metelkova mesto, v središču Ljubljane pa bo SIGIC organiziral tudi sejem glasbenih založnikov. Več o programu dogodka in seznam nastopajočih je mogoče najti na spletni strani www.praznikglasbe.si. nr