V samskem domu na ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani biva sicer 73 delavcev Vegrada, po sklepu stečajne upraviteljice Vegrada pa bodo morali dom konec junija zapustiti. Kot so danes poudarili delavci, bodo z izgonom iz doma izgubili potrdilo o prebivališču in s tem pravico do bivanja v Sloveniji. Ob tem so še pozivali sindikate, da jih podprejo in zaščitijo pred izgonom.

Kot je dejal predstavnik Gibanja 15o Andrej Kurnik, je problem tudi v tem, da delavci niso dovolj obveščeni o svojih pravicah. "Delavci imajo namreč pravico do tega, da upravna enota preveri dejansko stanje njihovega prebivališča. Na osnovi njihove prošnje za stalno bivanje mora upravna enota oditi do kraja bivališča, zbrati priče in ugotoviti, če delavci dejansko živijo na tem naslovu. In če ugotovijo, da je to dejanski kraj bivanja delavca, mora upravna enota sprejeti njihovo prijavo prebivališča," je razložil Kurnik.

Ob tem Vegradovi delavci pozivajo vse delavce podjetij, ki so v stečajnih postopkih, da se skupaj združijo in zahtevajo spremembo stečajne zakonodaje. Ta je po besedah Kurnika diskriminatorna, saj "naredi iz delavcev tako rekoč sužnje delodajalcev". Kot poudarja, so sedaj namreč najmočnejši upniki banke, te pa imajo tudi prednost pred delavci pri razdelitvi stečajne mase.