Čehovin, sicer predsednik pokrajinskega sveta zveze borcev za Južno Primorsko, je spomnil, da so se vladne stranke v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem. Vendar je vlada že večkrat dokazala, da temu ni tako, "prej nasprotno, vlada te teme tudi podžiga", je poudaril poslanec. Spomnil je, da na proslavo ni vabljeno niti društvo Tigr, prva antifašistična organizacija v Evropi.

"Odločitev vlade še posebno žali čustva Primorcev"

V Pozitivni Sloveniji po Čehovinovih besedah menijo, da naša država sloni na dveh temeljih - NOB in osamosvojitveni vojni. Enega od teh dveh temeljev pa želi vlada očitno "zminirati", in to tako, da prizadene čustva odhajajoče generacije. To je generacija, ki se je med drugo svetovno vojno proti nacifašizmu borila za to, da smo prišli do samostojne države, takrat še v okviru Jugoslavije, je dejal.

Kot je nadaljeval Čehovin, odločitev vlade še posebno žali čustva Primorcev, saj so se sami osvobodili s svojo partizansko vojsko. In brez Primorske ne bi bilo sedanje države, je dejal Čehovin. Ponižanje pa je po njegovi oceni še toliko večje, saj se bo prvič zgodilo, da na državni proslavi ne bomo imeli praporov NOB.

Odrinjanje posameznih skupin na rob družbe

Zato je Čehovin prepričan, da želi vlada "na nek prikrit način izvajati odrinjanje posameznih skupin, ki ne sodijo v aktualno vladno politiko, na rob družbe". Njegova poslanska kolegica Barbara Žgajner Tavš je dodala, da tista vlada, ki tepta lastno zgodovino, "pomeni resno grožnjo za prihodnost samostojnega naroda".

Žgajner Tavševa se je zato vprašala, "ali bomo nemo pristali na redefiniranje zgodovine in rušenje temeljnih vrednot, na katerih sloni slovenski narod". Zanima jo tudi, kako se bo živelo v skupni državi, ko vlada po njenem mnenju dnevno ustvarja nove delitve.

Ob tem je spomnila tudi na pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna ter se bodo sedaj znižale. Te se po njenih besedah ne bodo znižale "za pičlih nekaj evrov, ampak celo do petine".

Vlada tepta ključne vrednote naše države

Določbe zakona bodo tako čutili tisti, ki so svoje delovno življenje posvetili državi - borci druge svetovne vojne oziroma poznejši vojaki, policisti, sodniki, pripadniki Teritorialne obrambe in Slovenske vojske, športniki in umetniki, je dejala.

Vlada tako tepta ključne vrednote naše države, je menila Žgajner Tavševa, saj da se s to potezo ljudem ne jemlje zgolj njihovega zasluženega denarja. Početje oblasti pomeni namreč jemanje in rušenje dostojanstva in ponosa teh ljudi, je prepričana.

Poslanka tako meni, da je osebno dostojanstvo ogroženo pri upokojencih in pri vseh tistih, ki so zaradi vladnega sklepa izpadli iz sodelovanja na državni proslavi. To se ji zdi nedopustno, ti ljudje pa čutijo tudi ponižanje, je dodala Žgajner Tavševa. Po njenih besedah smo od prevzema oblasti te vlade "nenehno priča njeni grajajoči roki, ki samo jemlje in samo tepe".

V Pozitivni Sloveniji so danes na vlado naslovili tudi javni poziv, naj na proslavo ob dnevu državnosti povabi borčevske in veteranske organizacije, jih vključi v prireditveni program ter "v prid prihodnosti te države končno prenehate z nenehnim ustvarjanjem ideoloških tem".