Spremenjen pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov, ki ureja vprašanje bivanja študentov v študentskih domovih ter pri zasebnikih s subvencijo, namreč ni upošteval njihovih predlogov in pripomb, da je treba urediti problematiko spornega 23. člena, po katerem študentje od leta 2008 niso več upravičeni do subvencioniranega bivanja do dvanajst mesecev po koncu zadnjega semestra, kljub študentskemu statusu.

"Težave se bodo letos ponovile"

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se bodo težave, v katerih so se zaradi te spremembe že lani jeseni znašli mnogi absolventi, "torej z vednostjo in zaradi neukrepanja pristojnih, ponovile tudi letos".

Zaradi te spremembe se je moralo v študijskem letu 2011/2012 iz študentskih domov po njihovih navedbah izseliti 987 študentov. Prepoved bivanja absolventov v domovih je še posebej problematična za tiste študente, ki v času absolventskega staža še vedno opravljajo študijske obveznosti, vendar pa v kraju študija nimajo več možnosti subvencioniranega bivanja, opozarjajo.

Preberite članek iz tiskane izdaje: Letos poleti samo prenova študentskega doma na Topniški

Medtem ko študentje absolventi nimajo pravice do bivanja v študentskem domu, pa v študentskih domovih ostajajo prazne postelje. V ŠOU v Ljubljani in ŠSS so namreč že večkrat poudarili, da je takšna ureditev sporna z vidika enakopravne obravnave študentov.

Svoje pomisleke so pojasnili že na predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika

Svoje pomisleke so pojasnili tudi na predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika, a žal, kot so zapisali, neuspešno. Po njihovih navedbah so se na ministrstvu odločili, da bodo, če se bodo absolventi tudi letos soočali z isto težavo kot lani, 23. člen pravilnika spremenili šele prihodnje leto.

Sprememba pravilnika iz leta 2008 je študentom dodelila subvencijo za bivanje v študentskem domu za čas trajanja enega študijskega programa na prvi stopnji, enega na drugi stopnji in enega na tretji stopnji. To pomeni, da študentje niso več upravičeni do subvencioniranega bivanja do dvanajst mesecev po koncu zadnjega semestra (absolventski staž), čeprav imajo status študenta, ki ga podeljuje univerza.

V ŠOU v Ljubljani, ŠSS in v upravi ŠD se zavzemajo, da se sporni 23. člen pravilnika spremeni že letos. Sprašujejo se, kako in na kakšen način pravilnik presega zakon o visokem šolstvu. Od pristojnih pričakujejo, da jim bodo "svoje neukrepanje" znali tudi pojasniti.