Erjavec je namreč po seji izvršnega odbora stranke napovedal, da bo svetu predlagal zamenjavo Ljuba Jasniča, ki naj bi ga kot generalni sekretar stranke nasledil Niko Abrahamsberg. Jasnič namreč opravlja tudi funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zato naj bi na organizacijski ravni v stranki prišlo do vrzeli.

A na današnji seji sveta Erjavec ni predlagal razrešitve Jasniča, ki naj bi imel med članstvom DeSUS precej podpore. Pač pa so člani sveta le razpravljali, kako zagotoviti nemoteno delo stranke. Po vstopu stranke v vlado je namreč prišlo do vrzeli v stranki, predvsem pri komunikaciji med vodstvom stranke in lokalnimi organizacijami.

Na koncu so člani sveta sklenili, da Jasnič ostane na svojem položaju, najverjetneje pa se bo odpovedal funkciji državnega sekretarja v kabinetu premiera. S tem so po Erjavčevih besedah našli rešitev in odpravili "zadrege", ki so se pojavljale. Predsednik DeSUS zato pričakuje, da bo delo v stranki steklo nemoteno, rešitev, za katero so se danes dogovorili, pa po njegovih besedah daje nov zagon za krepitev stranke. Erjavec je zato prepričan, da bo tudi podpora stranke v javnosti začela naraščati.

Preberite še: Stranka DeSUS vse manj upokojenska

Jasnič: Razum je premagal zamere

Jasnič je razpleta današnje seje sveta vesel in pravi, da je "razum premagal zamere", ki pa so bile po njegovih besedah bolj nesporazum. Napovedal je, da bo sodelovanje med njim in Erjavcem takšno, kot je bilo v preteklosti. Kot je pojasnil, se je danes zavezal, da se bo odpovedal svoji funkciji v kabinetu predsednika vlade, hkrati pa naj bi poskušali doseči, da bo tudi prihodnji državni sekretar, ki bo v bdel nad izvajanjem koalicijske pogodbe, iz vrst DeSUS.

Tudi po Erjavčevih besedah je prišlo pri njegovi pobudi za razrešitev Jasniča do nesporazuma. Kot je dejal, sta se z Jasničem strinjala, da ne more opravljati obeh funkcij, a je Erjavec njun dogovor razumel, kot da želi Jasnič ostati v kabinetu predsednika vlade, Jasnič pa, da bo dobil pomoč pri delu v stranki.

Glede zahtev po njegovi razrešitvi pa Erjavec pravi, da gre za vodstvi dveh lokalnih odborov, medtem ko je na terenu vzdušje drugačno in tam nima "težav s podporo". Tako tudi danes ni bilo pobud za sklic izrednega kongresa, pa tudi sicer takšne zahteve ne obrodijo sadov.

Erjavec ostaja predsednik stranke vsaj do kongresa maja 2013

Erjavec tako ostaja predsednik stranke DeSUS vsaj do kongresa, ki bo maja prihodnje leto in na katerem bo po Erjavčevih besedah lahko vsakdo kandidiral za predsednika. Jasnič pa na vprašanje, ali bo tudi sam kandidiral za predsedniško funkcijo, na kateri bi ga nekateri člani radi videli, odgovarja, da je DeSUS demokratična stranka in da bo treba počakati do maja.

Člani sveta DeSUS so danes razpravljali tudi o nekaterih vsebinskih vprašanjih. Med drugim so izrazili nestrinjanje s potezo odbora za koordinacijo državnih proslav, ki na proslavo ob dnevu državnosti ni povabil nekaterih veteranskih združenj. Erjavec je napovedal, da bo to vprašanje v četrtek sprožil na vladi.