V javnem pismu so iz ZŠD poslali zahteve in stališča skupščine. Zahtevajo, "da se zaustavijo vsi postopki reorganizacije obstoječe mreže šol". Hkrati od pristojnih na ministrstvu pričakujejo demokratičen in spoštljiv odnos do ravnateljev, zaposlenih, dijakov in staršev.

Ob tem so poudarili, da se zavedajo preobširnosti mreže šol, vendar "mora potekati združevanje na podlagi elaboratov, analiz, strokovnih utemeljitev, časovno sprejemljivih postopkov ter predvsem ob upoštevanju mnenj vseh, ki so ali bodo vpeti v procese sprememb". Obsojajo namero privatizacijo javnega šolstva na račun kakovosti javnih šol, so še zapisali.

Pričakujejo, da bodo lahko tudi med njegovim ministrovanjem aktivno sodelovali pi razvoju in delovanju srednjega šolstva, zato ga pozivajo k podpisu dogovora o sodelovanju med ZŠD in MIZKŠ.

S Turkom bi se zdaj radi sestali, saj ga sprašujejo "kje in kdaj ste se pripravljeni sestati z vsemi člani ZŠD". Pričakujejo, da se bo minister z njimi sestal najkasneje do 1. julija 2012.