Iz SZS so sporočili, da se je obema stranema uspelo dogovoriti o vseh podrobnostih sodelovanja in bosta jutri slovesno podpisali dvoletno pogodbo, ovir za podpis pa naj ne bi bilo. Ob priložnostnem srečanju z Mazejevo in vodjo njene ekipe Andreo Massijem smo se včeraj želeli tudi pri njima prepričati, ali so vse pretekle obveznosti izpolnjene in zamere pozabljene.

Tina je bila na sprejemu pri španski veleposlanici, ki so ga pripravili v čast njene nominacije za prestižno nagrado princa Asturije, prešerno razposajena, a ko je beseda nanesla na sodelovanje in podpis sporazuma s SZS, je nasmešek na njenem obrazu vendarle nekoliko uplahnil.

"To je zame zelo naporna stvar in se nerada pogovarjam o tej temi. Sem pa zelo vesela, da se nam je uspelo o vsem dogovoriti. Do podpisa pogodbe s SZS naj bi prišlo v četrtek, želimo le, da se do takrat poravnajo vse zaostale obveznosti, kar nam je načeloma tudi zagotovljeno in upam, da se bo to res zgodilo," je o dogovoru dejala Tina Maze, ki pri pogajanjih z zvezo ni aktivno sodelovala, saj je bil za to zadolžen odvetnik njene ekipe Damijan Terpin. Priznala je, da so morali pri iskanju dogovora popustiti tudi v njenem taboru, zato naj bi bila pogodba nekoliko slabša od dosedanje.

O popuščanju zvezi je spregovoril tudi Massi, ki je ubogal nasvet Terpina in je bil pri iskanju dogovora tokrat bolj diplomatski, zato je tudi nekoliko omilil svoja pričakovanja in zahteve. "Pogodba nam nudi minimalne pogoje za delo, a glede na težko situacijo je razumljivo, da smo morali nekoliko popustiti. V četrtek bo prišlo do podpisa, če bodo do takrat poravnane vse stare obveznosti do naše ekipe. Z zvezo komuniciramo dobro in prav danes sem se slišal z direktorico SZS Barbaro Kürner Čad, ki mi je zagotovila plačilo nagrade, vezane na Tinin uspeh na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, ki nam jo je obljubil gospod Lovše," je dejal Andrea Massi, ki je osebno zagotovilo o izplačilu nagrade nedavno prejel tudi od Lovšeta, s katerim v zadnjem letu sicer nista bila v najboljših odnosih.

"Ne vem, kaj se je dogajalo v Južni Koreji, a moram priznati, da mi je nekoliko žal, da se je Lovše na tak način poslovil od smučanja, kajti on mi je v začetku veliko pomagal. Ob težkih trenutkih sem mu nazadnje ponudil tudi neko prijateljstvo, a on tega očitno ni dobro razumel. Tudi sam je priznal, da če bi se držal mojega navodila o direktnem sodelovanju med nama, vseh teh problemov kasneje ne bi bilo. A tako je in življenje gre naprej. Obljubil mi je, da bo Tini izplačal nagrado, in verjamem, da bo to res storil," je sklenil Massi, ki optimistično pričakuje četrtkovo srečanje z vodstvom SZS, kjer naj bi s podpisom pogodbe "dali jasen signal, da smučanje ni le prepiranje."

V kasnejših popoldanskih urah smo včeraj neuradno izvedeli, da naj bi Lovše že poplačal stare dolgove do Mazejeve. Torej ovir za podpis pogodbe ne bi smelo biti in slovenska šampionka se bo lahko na novo zimo, v kateri cilja na sam svetovni vrh, pripravljala z enim bremenom manj na ramenih.