Maribor V okviru EPK 2012 bo v SNG Maribor nocoj nastopil madžarski plesni ansambel Szeged Contemporary Dance Company (Sodobni plesni ansambel Szeged) s predstavo Carmina Burana.

Sodobni plesni ansambel Szeged si je v nekaj več kot desetletju delovanja ustvaril odličen sloves doma in dosegel odmeven sloves pri občinstvu ter strokovni javnosti med različnimi gostovanji na tujem. Posebno vlogo pri oblikovanju edinstvene umetniške identitete skupine ima umetniški vodja in koreograf Tamás Juronics, ki si je za svoje poslanstvo zadal nenehno izpopolnjevanje plesalcev in širitev repertoarja. Ta je edinstven in neverjetno raznolik zaradi sposobnosti prisvojitve in svojstvene interpretacije sodobnih in modernih tehnik ter visoke kakovosti umetniškega izraza.

Ansambel bo tokrat nastopil s predstavo Carmina Burana, ki razkrije obredno življenje barbarskih humanoidov. Klasično delo Carla Orffa ponuja vpogled v svet barbarskih humanoidov, ki skušajo obstati na ruševinah civilizacije, borijo se za preživetje, spopadajo se s svojimi strahovi, skušajo kljubovati usodi. Po besedah Tamása Jurionicsa gre za predstavo, ki razkriva, da je usoda nestanovitna in kruta ter ji ni mar za lepoto trenutka. "Ko doživljamo razočaranja, radosti in strahove, smo na poti samospoznanja, razgrinjajo se nam usoda in različne možnosti - tako pa spoznavamo tudi lastno človeškost."

Vstop na predstavo je prost, brezplačne vstopnice pa lahko obiskovalci dobijo na blagajni Maribor 2012 EPK v SNG Maribor in na infotočki Maribor 2012. nr