To pomeni, da vas že čez nekaj kilometrov lahko presenetijo s popolnoma novo, drugačno jedjo. Dobrote slovenske kuhinje, skrite v starih receptih, so zdaj na voljo na skoraj vsakem koraku: kulinarika s tradicijo je vidna v družinskih gostilnah, posebnostih, imenovanih osmice, in doživetjih na podeželju. Njihovi zvesti spremljevalci pa so izjemna slovenska vina.

Slovenska kuhinja je razvila 170 razpoznavnih in značilnih jedi. Te so odlično izhodišče za številna nova iskanja in ustvarjanja pestre palete okusov, od izvirnih juh in močnikov iz ajde do mesnih jedi in slastnih sladic. Pomembne sestavine, kot so zelje, fižol in krompir, so seveda pridelane v naravnem okolju. Brez njih ne morete narediti tipične jote ali bograča, idrijskih žlikrofov in praženega krompirja. Okusen obrok se pogosto konča z bogato potico ali prekmursko gibanico. Kranjska klobasa, potice, štruklji, prekmurska gibanica, blejska kremna rezina, belokranjska pogača, čompe s skuto, solkanski radič, ribe v šavorju, kraški pršut, soška postrv v koruzni moki, prleška tünka, toč... Koliko teh slovenskih jedi ste že poskusili?

Blagovna znamka Gostilna Slovenija

V pestri ponudbi odličnih slovenskih gostiln lahko zdaj resnično veste, kje vas bodo gostoljubno sprejeli in vas postregli s sveže pripravljenimi slovenskimi jedmi, regionalnimi in krajevnimi posebnostmi ter dobrotami, ki so se jih tamkajšnji kuharji izurili pripraviti čisto po svoje. Ob dobri hrani boste lahko nazdravljali seveda z izvrstnimi slovenskimi vini. Vse to pričakujte ob obisku gostiln blagovne znamke Gostilna Slovenija. Gostilne s tem nazivom izpolnjujejo tudi kriterije ustrezne zunanje urejenosti, imajo sproščujoče notranje vzdušje in primerno zvočno ozadje.

Nosilci naziva Gostilna Slovenija sestavljajo skupino slovenskih gostiln z najkakovostnejšo kulinarično ponudbo in s tem dejavno posredujejo slovensko kulinarično kulturno dediščino in tudi različne sodobne pristope k pripravi okusnih jedi. Ob priložnostih, ko želite posebej razveseliti svoje bližnje, praznovati kak pomemben vesel dogodek ali denimo poskrbeti za dobro vzdušje za začetek ali sklep vaših poslovnih pogovorov, je obisk gostiln blagovne znamke Gostilna Slovenija brez dvoma prava izbira.

Doma pridelano, prilagojeno letnemu času

Za boljšo pripravljenost na to, kaj ponujajo jedilniki posameznih gostiln in - kar je v zadnjem obdobju še zlasti pomembno - iz katerih sestavin pripravljajo jedi v teh gostilnah, še naslednji podatki. Jedilniki gostiln blagovne znamke Gostilna Slovenija vključujejo vsaj 80 odstotkov hišnih, krajevnih in regionalnih ter vseslovenskih jedi. Vsaj tri jedi, ki jih ponujajo, sodijo med izdelke z zaščitenim geografskim poreklom. Kuharji za pripravo uporabljajo vsaj polovico vseh živil, pridelanih v domačem okolju oziroma v Sloveniji, vsaj pet odstotkov teh živil je ekološko pridelanih.

Ponudba v gostilnah ni vedno enaka, ampak se prilagaja letnemu času. Vsaj tri četrtine vin, ki so na voljo v gostilnah z nazivom Gostilna Slovenija, so proizvedli slovenski vinarji, prav tako je vsaj pet žganih pijač krajevnega oziroma slovenskega izbora. Odžejate se lahko tudi z vsaj desetimi brezalkoholnimi pijačami (vode, sokovi), pridelanimi v bližnji okolici oziroma na območju Slovenije.

Omenimo še posebnost slovenske kulinarike - osmice na Krasu. Na teh družabnih dogodki v priložnostnih gostinskih lokalih osem dni po izjemno ugodnih cenah strežejo z domačim vinom. Vedno so na voljo tudi siri in suhomesnati izdelki, še zlasti izjemni kraški pršut.

Vinogradniška tradicija

S slovensko vinogradniško tradicijo in znanjem se lahko neposredno seznanite na slikovitih vinskih cestah v vseh 14 vinorodnih okoliših. Na njih se lahko ponekod ustavite v vinskih kleteh.

Najlepše dele treh slovenskih vinorodnih dežel zavzema rastlina, ki potrebuje veliko pozornosti, ljubezni in sonca. Vinsko trto so na območje Slovenije že pred več tisoč leti prinesli Iliri in Kelti, vzgojili so jo Rimljani in od tedaj negovali Slovani in Slovenci. V Mariboru je celo najstarejša vinska trta na svetu, ki še vedno vsako leto rodi. In vse to se pozna pri zdajšnjih slovenskih vinih, ki sodijo v sam svetovni vrh.

Vir: STO