"Med strankami je premalo povezovanja," je na prvem večeru Državljanske liste v Ljubljani poudaril Virant. Državljanska lista je po njegovih besedah odigrala povezovalno vlogo tudi glede predlogov ustavnih sprememb, o katerih so se dogovarjali predstavniki parlamentarnih strank. To, da so se na koncu nekateri premislili, kaže na osnovni problem, saj v politiki nekateri menijo, da morajo biti proti nečemu, ker je to predlagal nekdo drug, pravi Virant.

Z menjavo v vodstvu SD pa bo po Virantovih ocenah konstruktivnosti s strani opozicije še manj. Z Igorjem Lukšičem, ki je na čelu stranke nadomestil Boruta Pahorja, se stranka radikalizira, kar bo za sabo potegnilo večjo polarizacijo v političnem prostoru, meni Virant.

Nasprotno pa je po njegovem mnenju Pahor človek konstruktivne drže in ni vnaprej proti vladnim predlogom, zaradi česar ga med drugim tudi osebno podpira pri kandidaturi za predsednika države. Kot je pojasnil, so v stranki sicer odprli postopek evidentiranja kandidatov, odločitev pa bodo sprejeli do sredine julija. Če ne bodo imeli svojega kandidata, je še kako smiselno, da podprejo Pahorja, ker je nosilec zmerne politike, ki je v Sloveniji primanjkuje, meni Virant.

Podpira Pahorjeva stališča, meni pa, da ni bil dober predsednik vlade

Na vprašanje iz občinstva, zakaj podpira Pahorja, ki mu je v času predsedovanja vladi le-ta razpadla, in ki naj bi vedel za koruptivne posle, a ni ukrepal, je Virant odgovoril, da se strinja, da Pahor ni bil dober predsednik vlade, vendar podpira njegova stališča. Poudaril je, da bo odločitev o podpori predsedniškemu kandidatu sprejel svet stranke, in dodal, da verjame, da odločitev ne bo enotna.

Virant je sicer predstavil tudi dosedanje delo stranke v koaliciji. Kot pravi, nimajo vedno enakih stališč, vendar usklajevanja za razliko od prejšnjega mandata opravijo za zaprtimi vrati. Da z vlado dobro sodelujejo, sta poleg Viranta poudarila tudi ministra iz kvote Državljanske liste Senko Pličanič in Janez Šušteršič.

Kot pravi Pličanič, svoje energije pri delu na ministrstvu za pravosodje in javno upravo ne bo usmerjal v ponovno spreminjanje predpisov, temveč v implementacijo tistega, kar je že v predpisih. Ena od prioritet je po njegovih besedah povezana z bolj učinkovitim delovanjem sodstva.

Podpredsednica Državljanske liste Saša Markovič je opozorila na zaostrovanje razmer v zdravstvu. Po njenih besedah je eden največjih problemov ta, da se z razvojem kadrov nihče ne ukvarja.

Minister za finance Janez Šušteršič pa je poudaril predvsem pomen sodelovanja. Kot pravi, je takrat, ko so kamere izklopljene, tudi v parlamentu "vendarle mogoče kakšno stvar razložiti".

Virant: PS izpadla kot "spielferderber"; Möderndorfer: Ali nimajo bolj resnega dela?