V raziskavi Politbarometer, ki so jo izvedli sredi junija, so anketirane vprašali tudi, koga bi volili v primeru drugega kroga. Če bi se vanj uvrstila Pahor in Zver, bi večina izbrala Pahorja. Če pa bi se v drugi krog uvrstil Türk, bi ta premagal tako Pahorja kot Zvera.

Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi se jih po rezultatih raziskave udeležilo dobrih 60 odstotkov vprašanih. Med njimi bi jih okoli petina volila stranko SDS, stranki SD in Pozitivno Slovenijo bi volilo 13 odstotkov vprašanih, NSi bi dobila šestodstotno podporo, SLS štiriodstotno podporo, Državljanska lista pa triodstotno podporo. Neparlamentarna stranka SNS bi prejela dva odstotka glasov, parlamentarni DeSUS in neparlamentarni TRS pa po en odstotek glasov. Dobra tretjina tistih, ki bi se udeležili volitev, na vprašanje, koga bi volili, ni odgovorila oziroma je odgovorila, da ne ve.

Janševo vlado podpira 26 odstotkov ljudi

Medtem ko je vlado Boruta Pahorja pred dobrim letom dni po raziskavi Politbarometer podpiralo 18 odstotkov vprašanih, jih vlado Janeza Janše sedaj podpira 26 odstotkov, ne podpira pa je 62 odstotkov vprašanih.

Večina vprašanih (51 odstotkov) prav tako ne podpira pred kratkim sprejetega t. i. varčevalnega zakona, podpira pa ga 42 odstotkov. 45 odstotkov anketiranih je za to, da naj da država poroštvo za dograditev Teš 6. Naj se projekt ustavi, meni 26 odstotkov vprašanih, skoraj tretjina pa je na vprašanje odgovorila z ne vem ali ni odgovorila.

Tokratno raziskavo Politbarometer je Center za raziskovanje javnega mnenja izvedel med 11. in 13. junijem, na osnovi vzorca telefonskih naročnikov so zajeli 911 polnoletnih oseb prebivalcev Slovenije, in z njimi izvedli telefonski intervju s pomočjo standardiziranega vprašalnika.