V ponedeljek je povprečna temperatura morja na globini treh metrov znašala še 23,3 Celzijeve stopinje, kar je po podatkih Morske biološke postaje Piran - Nacionalnega inštituta za biologijo nekoliko nad dnevnim povprečjem, izračunanim za isti dan v letih od 2008 do 2011. "V globini je vodni stolpec še hladnejši od povprečja, na površini pa se je nekoliko hitreje segreval," so za STA pojasnili na omenjeni morski biološki postaji.

Tudi če bi vročinskemu valu, ki smo mu priča, sledila ohladitev, bo ohladitev vode na površini po mnenju strokovnjakov z morske biološke postaje kratkotrajna. Le v primeru večdnevne burje, ki bi vodni stolpec izraziteje premešala, lahko temperatura morja tudi znatneje pade.

V Kopru so danes zaznali povečano koncentracijo ozona, ki je ob 14. uri presegla opozorilno vrednost. Glede na vremensko napoved lahko po podatkih Agencije RS za okolje tako visoko koncentracijo ozona pričakujemo še vse popoldne, zvečer pa naj bi padla. Preseganje opozorilne vrednosti lahko pričakujemo tudi v sredo dopoldne.

Morje ne bo cvetelo

Zaradi višjih temperatur morje ne bo "cvetelo". "Zadnje meritve v morju kažejo na dokaj zmerno fitoplanktonsko biomaso, torej o cvetenju planktona ne moremo govoriti," pojasnjujejo. Višje temperature sicer neposredno ne vplivajo na pojav cvetenja, pač pa povečano stabilnost vodnega stolpa. To je v preteklih letih, ko so se pojavljali želatinasti agregati, omogočalo zadrževanje le-teh v zgornjih slojih vode.

Sicer pa večjih posebnosti v fitoplanktonski združbi našega morja trenutno ni. Tudi število toksičnih vrst, ki lahko izzovejo zastrupitev školjk, je po podatkih morske biološke postaje zelo nizko. V morski vodi je še zmeraj najti posamezne celice oklepnega bičkarja morske iskrnice (Noctiluca scintillans), ki je vodo rdeče obarvala maja letos. Ker pa je število celic nizko, zdaj ne povzroča obarvanosti.

Pač pa je pričakovati, da se bodo kopalci v teh dneh na obali srečali z naplavljenimi oslabelimi ali odmrlimi meduzami uhatega klobučnjaka. Bliža se namreč čas, ko te množično odmirajo. "Meduze te vrste klobučnjakov opažamo v zadnjem desetletju vsako leto od februarja do konca junija oziroma začetka julija. Je bele barve s sploščenim klobukom, ki ga obdajajo številne kratke lovke rožnate barve. Kot vsi ožigalkarji imajo toksine, vendar pa za človeka te spojine niso nevarne. Ob dotiku z njimi se lahko pojavi rahla rdečica in srbečica," je za STA pojasnila Tjaša Kogovšek z morske biološke postaje.

Med agregacijami uhatega klobučnjaka lahko opazimo tudi posamezne kompasne meduze, ki jo prepoznamo po značilnem vzorcu klobuka. Ožig te vrste meduz je za občutljive ljudi lahko boleč, čeprav večinoma ne povzroči večjih tegob kot sta rdečica in srbečica. "V primeru ožiga prizadeto mesto previdno speremo s slano vodo, s pinceto odstranimo morebitne ostanke tkiva meduze in namažemo s preparatom za blaženje opeklin," še svetuje Kogovškova.

Če se odpravljate na Hrvaško, pozor: Grozi velika nevarnost toplotnega udara

Urad za zdravje zagrebške mestne uprave je prebivalce hrvaške prestolnice opozoril, da v prihodnjih dneh obstaja velika nevarnost toplotnega udara. Kot so dodali, bo v sredo in četrtek nevarnost toplotnega udara velika na celotnem ozemlju Hrvaške.

Tako kot v Sloveniji so tudi na Hrvaškem danes temperature večinoma višje od 30 stopinj Celzija, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo vroče in soparno vse do petka, ko v celinskem delu države pričakujejo rahlo osvežitev. Najvišje temperature pričakujejo v četrtek in petek, ko naj bi v nekaterih delih dalmatinskega ozadja živo srebro poskočilo do 38 stopinj Celzija.

Medtem ko se bodo visoke poletne temperature ob obali nadaljevale tudi konec tedna, bo na celini nekoliko bolj sveže. Vremenoslovci v nedeljo pričakujejo okoli 22 stopinj Celzija na celini in do 36 stopinj Celzija ob obali.

Hrvaške zdravstvene službe opozarjajo državljane, posebej starejše in kronične bolnike, naj pijejo dovolj vode in naj se ne zadržujejo na soncu med 10. in 16. uro. Če že morajo na sonce, pa naj se ustrezno zaščitijo.

Kot smo danes že pisali, pa bo v prihodnjih dneh "peklensko vroče" tudi v Sloveniji.