Kolerabice imajo nežen gomolj in dober okus ter so vsestransko uporabne. To je odlična zelenjava, vendar ni dovolj cenjena. Privoščimo si jih torej v tem letnem času, ko so polnega okusa, pazimo le, da ne dobimo že olesenelih plodov. In kaj lahko pripravimo iz njih?

Dušena koleraba

Potrebujemo kilogram kolerab, žlico olja, žlico sladkorja, žličko moke, sol, poper, nekaj žlic vode ali juhe.

Olje segrejemo in v njem spenimo sladkor ter nanj stresemo olupljene, na kocke ali liste narezane kolerabe. Malo jih prepražimo, potresemo s soljo, moko in poprom ter prilijemo nekaj žlic vode ali juhe. Posodo pokrijemo in dušimo približno 25 minut. Potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in ponudimo kot prilogo k mesu, odlično se poda tudi k mlademu pečenemu krompirju.

Nadevane kolerabice

Osem srednje debelih kolerabic olupimo in kuhamo v slani vodi. Medtem pripravimo nadev: dve pečenici olupimo in prepražimo na sesekljani čebuli, začinimo s papriko in dodamo dve vloženi, drobno narezani papriki. Če jih nimamo, zdušimo na malo maščobe dve sveži papriki. Meso hranimo na toplem. Iz žlice moke in olja naredimo svetlo prežganje in ga zalijemo z malo vode, v kateri smo kuhali kolerabice. Omako začinimo in ji dodamo žlico paradižnikove mezge. Izdolbene kolerabice napolnimo s pripravljenim nadevom, prilijemo omako in vse skupaj za pet minut postavimo v pečico, da se jed pregreje.

Zloženka iz kolerabic

Kilogram krompirja skuhamo, olupimo in nalistamo. V slani vodi skuhamo nalistanih 70 dekagramov kolerabic in nekaj sesekljanih listov. Potem naložimo v namaščeno posodo za narastke plast krompirja in plast kolerabic, potresemo s sesekljano kuhano prekajeno svinjino, na vrhu spet naložimo kolerabice in krompir ter prelijemo s polivko: dva decilitra mleka in dve jajci zmešamo, solimo, popramo in začinimo z muškatom. Posodo postavimo v pečico in jed prepečemo.

Koleraba s korenjem

Potrebujemo tri gomolje kolerabe, dva velika korenčka, štiri srednje velike krompirje, dve majhni čebuli, pet dekagramov mesnate slanine, dve žlici masla, pol litra juhe, malo soli in popra, dve žlici sesekljanega peteršilja.

Olupimo kolerabe, korenje in krompir ter vse narežemo na kocke. Kocke slanine popečemo na maslu in jih vzamemo iz maščobe. V preostali maščobi popečemo sesekljano čebulo in na njej popečemo še preostalo zelenjavo, zalijemo z juho in pokrito dušimo 25 minut. Začinimo in na koncu dodamo popečene kocke slanine.