Tekst in fotografije: Jože Čurin

Na cesti v Rožno dolino, streljaj od Ljubljane, kjer stoji spomenik na tragično preminulega očeta, moža in pilota helikopterja Tonija Mrlaka, je bilo v soboto, 16. junija, nadvse slovesno, kajti te dni mineva 21 let od zgodovinske desetdnevne osamosvojitvene vojne in toliko let od tistega nesrečnega 27. junija, ko je neoboroženi helikopter, otovorjen s kruhom, zadel smrtonosni izstrelek tedanje teritorialne obrambe. Spomenik je leta 1994 dalo postaviti ministrstvo za obrambo RS. O tem dogodku in o vsem, kar se je ob njem dogajalo, je objektivno in suvereno pisal Nedeljski, zato mučne zgodbe ne bomo ponavljati in pogrevali.

Tik pred osamosvojitveno vojno je tedanja JLA prestavila helikopterje Gazele z Brnika v vojašnico Šentvid in piloti so za nekaj ur odšli domov. Vse Gazele so bile neoborožene, kar je bilo videti že od daleč, sicer bi morale imeti posebno tovarniško vgrajene nosilce. Prvi dan vojne je Toni Mrlak vozil generala Marjana Vidmarja in Kalan višjega oficirja Šipčiča, zvečer pa bi na Krim, kjer vojaki niso imeli kruha, moral poleteti Mika Stamenković, ki je nekaj dni prej prevzel poveljstvo enote, zato je moral na pot Toni Mrlak. Vzletel je v Šentvidu, poletel do pekarne na Kodeljevem, nato čez Rožno dolino proti Krimu, Zakaj prav čez Rožno dolino? Domnevno, naj bi se s preletom poslavljal od tam stanujočih svojcev- svakinje in tašče… Ker je bil helikopter neoborožen, se je Toni počutil varnega, ni pa vedel za prepoved poletov tistega dne in tudi verjel ne, da bi se našel kdo, ki bi ukazal streljati nanj sredi mesta? A prav to se je zgodilo. Sestrelili so ga naši ljudje!

Prvi pohod

Pri Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana so že dalj časa razmišljali, kako bi, poleg spomenika, še ohranjali spomin na preminulega. Dozorela je zamisel o izvedbi spominskega pohoda, ki naj bi se ga udeleževale vse prijateljske veteranske organizacije Slovenije in ne le Ljubljane, pripadniki slovenske vojske, 15. helikopterska brigada iz Cerkelj, gasilci in drugi. Metod Šavs, podpredsednik OZVVS Ljubljana: "Območna zveza veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana je organizatorka prvega pohoda v spomin na preminulega pilota helikopterja Tonija Mrlaka pred 21 leti med desetdnevno osamosvojitveno vojno. Vodila nas je misel, da nikoli ne smemo pozabiti, kaj se je zgodilo leta 1991. Tudi družina je pristala na idejo, da se tega projekta lotimo. Takoj po pohodu smo dogodek ocenili in se dogovorili, da pohod postane tradicija. Seveda smo se srečali s številnimi ‚porodnimi‘ težavami, a smo jih kljub temu premagali. Zdaj vemo, na koga se je treba obrniti, da zadeva steče tako, kot je treba."

Med pohodniki je bil tudi Dragutin Sečan z ženo Angelo: "Za ta pohod sva se odločila, ker si Tone zasluži tako počastitev za svoje takratno dejanje, ko žal ni imel možnosti, da bi ušel, kot je načrtoval. Midva sva se poznala od takrat, ko je prišel iz Mostarja na Brnik in sva bila sodelavca vse do osamosvojitvene vojne. Po upokojitvi sem se včlanil v to ljubljansko veteransko organizacijo in tudi vem, zakaj!"

Borili so se za boljšo državo

"Mi smo lahko ponosni in tega ponosa nam ne more vzeti nihče, četudi država danes posega v nekatere naše pravice, ki so povezane s temi dogodki, ne samo izpred 21. let. V mislih imam tudi dogodke, ki so veliko bolj oddaljeni, a so začeli orati ledino o naši želji po samostojnosti, neodvisni, pravni in socialni državi. Danes imamo svojo državo. Živimo v samostojni Republiki Sloveniji, ki ni takšna, kot smo si jo želeli in kot smo se zanjo borili, nekateri so zanjo dali celo svoje Življenje," je med drugim v svojem pozdravnem govoru dejal podpredsednik Policijskega društva Sever Ljubljana dr. Tomaž Čas.

Vojna za osamosvojitev se je srečno končala, a ne za družino Mrlak. Za njih se je takrat šele začela. Kaj vse so do danes prestali, ve najbolje vdova Emilija Mrlak z družino ter številni prijatelji, znanci, zlasti pa Bogomir Šuštar, praporščak 1. razreda, in pilot Jože Kalan, ki jima je uspel prebeg v TO, a tudi onadva bi imela še kaj dodati. Po pozdravnih nagovorih predstavnikov veteranskih organizacij in ljubljanskega podžupana Aleša Čerina je sledila še sklepna slovesnost v Muzeju novejše zgodovine s kulturnim programom policijskega kvarteta, igralke Drage Potočnjak ter podelitvijo plaket in priznanj "Pohod na spomin Tonija Mrlaka."