Na današnji novinarski konferenci je poudaril, da bo prejšnji teden sprejeta novela, ki jo je sicer predlagala njegova stranka, v državno blagajno v enem mandatu prinesla 1,5 milijona evrov prihranka. Ni mu jasno, zakaj je niso podprli poslanci PS, prav zato jih javno sprašuje, zakaj so se tako odločili.

Kot je znano, so v PS predlogu nasprotovali, ker so ocenili, da je rešitev neustavna, saj posega tudi v pravice poslancev, ki nadomestilo že prejemajo. Po Virantovih besedah pa to ne more biti pravi razlog. O morebitni neustavnosti bo namreč odločilo ustavno sodišče.

Katarina Hočevar, sicer poslanka DL, je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je institut nadomestila v preteklosti večkrat spodbujal poslance, da niso iskali nove zaposlitve, še piše Delo.

Za Pozitivno Slovenijo Virantovo ravnanje nedopustno

V Pozitivni Sloveniji na javno vprašanje predsednika DZ Gregorja Viranta, zakaj niso podprli novele zakona poslancih, znova odgovarjajo, da ne pristajajo na rušenje načela pravne države, saj je zakon protiustaven. Virantovo ravnanje pa označujejo kot nedopustno.

"Namesto, da bi vprašal svojo vlado, kako bo dodatno ustvarjala pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest in kdaj bodo prišle na vrsto reforme, poziva PS, naj se opredeli do nečesa, do česar se je že večkrat javno opredelila," pravi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da Virant išče pozornost ali pa nima bolj resnega dela.

Znova je poudaril, da so poslanci PS zakonu nasprotovali, ker je lahko zaradi retroaktivnega posega v pravice nekdanjih poslancev protiustaven. Zdi se mu zaskrbljujoče, da državni zbor vlaga zakone, ki bi lahko padli na ustavnem sodišču.

Tudi poslanka PS Barbara Žgajner Tavš je ponovila, da so jasno izrazili nasprotovanje rušenju demokratičnih načel in načel pravne države. Novela zakona o poslancih namreč ni edini primer, ko je DZ z zakonom posegel v pravice, to pa je nedopustna praksa, na katero ne pristajajo.

Poslanka opozarja tudi na nedopustno ravnanje predsednika DZ, ko je kljub visokemu pogodbenemu zaslužku eno leto prejemal nadomestilo. Möderndorfer pa meni, da ni naključje, da je bil ravno Virant pobudnik tega zakona, in sicer zaradi "pranja vesti".

Vodja poslancev PS je še pojasnil, da so se v njihovi poslanski skupini strinjali s skrajšanjem nadomestila, glede njegove višine pa so predlagali, da bi bili vsi upravičeni do enakega nadomestila. Sedaj namreč nekdanji poslanci prejemajo različno nadomestilo za "nekaj, kar ne opravljajo".